Austria va relaxa și mai mult restricțiile impuse pentru combaterea epidemiei de coronavirus începând cu 15 mai, când se vor redeschide restaurantele, cafenelele și bisericile, a anunțat marți cancelarul Sebastian Kurz, citat de Reuters.

Sebastian KurzFoto: ROBERT JÄGER / AFP / Profimedia

Austria a fost printre primele țări care a închis, în urmă cu peste o lună, restaurantele, teatrele, barurile, magazinele neesențiale și alte potențiale locuri în care se puteau aduna grupuri mai mari de oameni.

Austria a fost de asemenea printre primele state care au relaxat condițiile de carantină, permițând redeschiderea magazinelor sub 400 de metri pătrați în urmă cu o săptămână. Centrele comerciale mai mari și frizeriile urmează să se deschidă începând cu 1 mai.

"Ne îndreptăm mai repede ca oricare altă țară spre noua normalitate," a spus Kurz, într-o conferință de presă, adăugând că "afacerile gastronomice", un termen care include barurile, se vor redeschide din 15 mai, urmând a se închide la ora 11 p.m. Tot atunci se vor putea relua slujbele religioase.

Magazinele care se vor redeschide vor trebui să asigure limitarea numărului de clienți, care vor trebui să poarte mască de protecție.

Potrivit lui Kurz, purtatul acestei măști va face parte din "noua normalitate". Măștile sunt deja obligatorii în transportul în comun.

De asemenea, școlile secundare își vor redeschide porțile pentru elevii din ultimul an în prima parte a lunii mai. Pentru restul elevilor va urma o redeschidere etapizată, începând cu 15 mai.