Germania se pregătește să ridice progresiv restricțiile legate de epidemia de coronavirus, profitând de o situație mai puțin dramatică față de alte țări europene, printre care o mortalitate net mai mică, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

În foarte așteptatele recomandări publicate luni, Academia națională de științe Leopoldina a pledat pentru o revenire "etapizată" la normal dacă cifrele privind noile contaminări "se stabilizează la un nivel redus" și dacă "măsurile de igienă sunt menținute".

Ori, exact pe baza concluziilor acestei instituții cancelarul Angela Merkel urmează să decidă, miercuri, împreună cu cei 16 lideri ai landurilor, ce se întâmplă cu măsurile de izolare impuse la jumătatea lui martie și în vigoare până în 19 aprilie.

Încă de duminică, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a lăsat să se întrevadă o relaxare a măsurilor coercitive, mai mult sau mai puțin stricte de la land la land, și care afectează cei peste 80 de milioane de germani și afectează dur cea mai mare economie europeană.

Relaxare etapizată

După Paști, "va fi vorba de a vedea cum revenim etapizat" la o viață mai normală, a spus el, fără a preciza însă care vor fi sectoarele privilegiate în prima etapă.

Academia Leopoldina, care își bazează concluziile pe avizul a numeroși experți în științe "dure" dar și în științe sociale, recomandă redeschiderea "cât mai curând posibil" a instituțiilor școlare închise în majoritate din 16 martie, începând cu școlile primare și liceele.

Examenele școlare ar urma să se mențină în măsura posibilului. Creșele, în schimb, vor rămâne în majoritate închise.

Magazinele, restaurantele și administrațiile își vor putea și ele redeschide porțile cu condiția ca "gesturile barieră", în special spălarea regulată a mâinilor și respectarea distanțării sociale să fie respectate strict.

Președintele Academiei Leopoldina, Gerald Haug, a avertizat însă că această relaxare nu poate avea loc decât dacă este însoțită de purtarea obligatorie a măștii de protecție în transporturile în comun.

"Fiecare cetățean va trebui în viitor să aibă asupra lui acest tip de protecție a gurii și a nasului de fiecare dată când regulile de distanțare socială nu pot fi respectate", a afirmat el, pentru Der Spiegel.

"Trebuie cu orice preț să evităm un al doilea val de infecții", a subliniat acesta, în condițiile în care Germania avea luni 123.016 cazuri confirmate de Covid-19, dar cu o scădere notabilă a noilor cazuri înregistrate zilnic.

Acest raport, care preconizează de asemenea reluarea "puțin câte puțin" a manifestărilor culturale și sportive, vine în momentul în care crește presiunea pentru o relaxare progresivă a măsurilor coercitive, într-o țară puternic atașată de libertățile publice și unde economia suferă mult.

Influentul lider al landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a făcut presiuni asupra cancelarului Merkel și a cerut "o perspectivă de normalizare" pentru ieșirea din restricțiile drastice.

Landul său cu 18 milioane de locuitori, cel mai populat din Germania, este și unul dintre cele mai afectate de pandemie.

'Perspectiva de normalizare'

"Avem nevoie de o foaie de parcurs care să ne arate calea către o revenire la normal", responsabilă, a adăugat acest aliat al Angelei Merkel și candidat le șefia Uniunii Creștin Democrate (CDU), într-o intervenție televizată.

Președintele în exercițiu al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a evocat și ea posibilitatea unor "primi pași" spre o ieșire din carantină după week-end-ul pascal.

Cele mai recente cifre publicate de institutul Robert-Koch par și ele să confirme o ușoară îmbunătățire a situației.

Covid-19 a provocat 2.799 de decese în țară - un nivel mult mai redus decât Italia, Spania sau Franța - iar ritmul de creștere zilnică a numărului de cazuri noi a încetinit pentru a atinge 2.537, luni.

Un alt semn încurajator, numărul persoanelor vindecate de noul coronavirus îl depășește pe cel al bolnavilor.

Dar ministrul Sănătății a avertizat: ca și în restul lumii, noul coronavirus își va face simțite efectele încă mult timp.

"Virusul va rămâne, va trebui să trăim cu el pe termen lung", a subliniat Jens Spahn.