Cum pot fi contestate sancțiunile aplicate în timpul stării de urgență / Avocatul Poporului: Jumătate din amendă se poate achita în 15 zile

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2020, 19:53 Actualitate | Coronavirus


Politie
Foto: Facebook
Românii care sunt amendați pentru încălcarea stării de urgență vor putea să plătească în termen de 15 zile jumătate din valoarea amenzii aplicate de autorități, și nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege, spune Avocatul Poporului. Instituția arată și în ce condiții pot fi contestate sancțiunile pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a postat marți pe site mai multe recomandări legate de contravențiile și sancțiunile aplicate în timpul stării de urgență în România.

Jumătate din amendă se poate achita în 15 zile

Persoana amendată poate achita în cel mult 15 zile jumătate din cuantumul amenzii:
 • "Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcţie de fapta contravenţională săvârşită, cu titlu de exemplu: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită, şi nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege.
 • Termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată, în situaţia în care procesul-verbal de constatare a contravenţiei este înmânat pe loc persoanei amendate, curge chiar din acea zi.
 • Dacă procesul-verbal este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării".
Contestarea amenzii
 • Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plăţii amenzii, dar nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări), precizează Avocatul Poporului.
 • În situaţia în care cel sancționat pierde procesul şi nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.
 • În caz de anulare sau de constatare a nulităţii procesului-verbal, instanţa judecătorească dispune să îi fie achitată celui în drept o despăgubire care se stabileşte în raport cu valoarea de circulaţie a bunurilor la momentul confiscării şi care se asigură din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiare.
 • Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 de lei.
Ce trebuie să știe cei care vor să invoce neconstituţionalitatea actului normativ

Avocatul Poporului atrage atenţia persoanelor care au fost amendate şi care doresc să invoce neconstituţionalitatea actului normativ că, pentru a produce efecte juridice în fiecare caz individual, este necesar ca excepţia de neconstituţionalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicată în faţa instanţei, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului-verbal de contravenţie.
 • "Numai în această situaţie, o eventuală decizie de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a actului normativ profită contravenientului persoană fizică sau juridică, în sensul de a beneficia ulterior de calea de atac a revizuirii, în ipoteza finalizării soluţionării dosarului în fond şi în căile de atac ordinare.
 • Decizia de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă temei al revizuirii pentru partea care a invocat-o şi doar în cauza în care a fost invocată respectiva excepţie de neconstituţionalitate", adăugă Avocatul Poporului.
"În viitoarele ordonanţe militare să se utilizeze formulări exacte privind conţinutul constitutiv şi juridic al contravenţiilor"

Instituția cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, ca în viitoarele ordonanţe militare să fie utilizate formulări exacte privind conţinutul constitutiv şi juridic al faptelor care constituie contravenţii, "în contextul nemulţumirilor apărute în mass-media, pe paginile de socializare, precum şi în rândul petenţilor faţă de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2020, prin care au fost amenzile şi au fost stabilite sancţiuni contravenţionale complementare cu consecinţe grave pentru patrimoniul persoanelor care nu respectă interdicţiile legale decurgând din instituirea stării de urgenţă".

Amenzi mai mari pentru nerespectarea aordonanțelor militare, de vinerea trecută

 • Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minimum 2.000 lei și maximum 20.000 lei, față de minimum 100 și maximum 5.000 de lei, cât erau până acum.
 • Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
Au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale:
 • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
 • interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
 • suspendarea temporară a activității;
 • desființarea unor lucrări;
 • refacerea unor amenajări.
În România a fost instituită stare de urgență din cauza coronavirusului începând din 16 martie, iar de atunci autoritățile au emis 7 ordonanțe militare care impun restricții de circulație pentru populație. Luni, președintele Klaus iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile.

Textele celor 7 ordonanțe militare emise în România:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40007 vizualizari

 • +6 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:06)

  [anonim]

  • +1 (9 voturi)    
   Au dublat amenzile (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:46)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   s-a dublat si numarul deceselor cunosute (cele neraportate fiind probabil mai numeroase)
   • +3 (11 voturi)    
    ...sugestie... (Marţi, 7 aprilie 2020, 22:37)

    baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    O sugestie pentru cei ce vor să conteste amenzile foarte mari : Cerere ca individul care a aplicat sancțiunea să dovedească dacă avea o delegație emisă de instituția pentru care lucrează, că în ziua X, între orele Y-W era împuternicit să controleze diferite persoane dacă respectă prevederile legii 123/35.13.2020. Cine știe poate sancționații vor fi luați în seamă și judecătorii vor constata că nici constatorul nu era în regulă cu actele și atunci nu putea controla, sancționa. Părer de amator alergic la bugetari...
  • -7 (17 voturi)    
   sper ca toti care au incalcat legea (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:09)

   Dan123 [utilizator] i-a raspuns lui

   sa primeasca si mai mari amenzi. locul lor e la inchisoare. au omorat oameni caci lor le era de plimbare cu virusul.
  • -2 (6 voturi)    
   Ce se (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:37)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui

   intampla daca refuzi sa platesti?
  • -4 (16 voturi)    
   o tara plina de prosti... (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:42)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui

   o tara plina de prosti... doar scuze va gasiti ... "victimelor"...

   Lasa ca va invata minte COVID-ul.
 • -1 (9 voturi)    
  Dacă procesul-verbal este comunicat la domiciliu (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:18)

  Boham [utilizator]

  cum sa fie trimis la domiciliu daca tu ai RESEDINTA in alta localitate?

  asta ar fi un abuz
  • +3 (5 voturi)    
   Ex. resedinta in Buc si domiciliul in Oradea (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:39)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   tu ai resedinta in Buc dar domiciliul din CI e in Oradea, te duci sa cumperi deva de mancare in BUC si te opreste politia si iti da amenda si iti trimite procesul verbal la,,,ORADEA


   ce trebuie sa faci, se faci o declaratie ca te duci pana la ORADEA sa iti iei din posta procesul verbal???

   acum nu mai discutam de faptul ca v0r trece 40 de zile pana cand POSTA ROMANA (alta intitutie care ar trebui desfiintata si renascuta) va livra scrisoarea cu procesul verbal si tu ai 30 de zile sa faci contestatia (daca ai loc la tribunal, in BUC)
   • +4 (10 voturi)    
    Rog intelegere (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:46)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    Toate Ordonantele 1,2,3,4,5,6,7 sunt facute de subinginerul specilaist in sudura Vela Marcel - cel medaliat de tovarasul Ion Iliescu. Nu cereti mai mult, Explicatii v-ar putea da si tovarasul Despescu, „dottore” al Academiei de Plagiatori a Politiei, asta dupa ce se va stradui sa citeasca inca odata ordonantele, silabisând.
    • +2 (2 voturi)    
     Doar ca acesti indivizi au putere (Miercuri, 8 aprilie 2020, 10:03)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     Sa instaureze tirania in Romania
 • +1 (7 voturi)    
  Cum ramane cu articolul 41 din ordonanta? (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:31)

  galeo [utilizator]

  Conform art 41:

  Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile.

  Termenul de 15 zile curge din ziua primirii amenzii sau din prima zi dupa incetarea starii de urgenta?
  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:56)

   [anonim] i-a raspuns lui galeo

  • 0 (0 voturi)    
   . (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:47)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   nici prescriptia, nici decaderea din drepturi nu au legatura cu termenele de plata a amenzii, cel mai probabil...
 • +5 (17 voturi)    
  Germania, Franta, UK au dat tot atat de multe? (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:42)

  galeo [utilizator]

  Sau e doar un instinct dictatorial al popoarelor obisnuite cu dictatura din estul Europei?
  • -3 (9 voturi)    
   sau poate nemtii respecta regulile (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:10)

   Dan123 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   mai mult decat romanii.
  • -4 (10 voturi)    
   mda... (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:44)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   te compari tu cu alte societati? o tara plina de prosti iresponsabili, nascuti victime inchipuite. Las ca va face COVID-ul victime... adevarate.
   • +2 (6 voturi)    
    Cloaca scuipatorilor de neam (Marţi, 7 aprilie 2020, 23:19)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    "Doctore", sa nu stii un truc elementar de psihologie si psihoterapie care ar putea fi sintetizat cam asa: "vorbind despre ceilalti, vorbim despre noi"? As putea sa pun pariu ca nu iti saluti rudele si vecinii, pentru ca toti sunt niste prosti si niste frustrati care, desigur, te invidiaza.
  • +3 (7 voturi)    
   O buna intrebare (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:48)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   pentru activistu pcr Vela Marcel,care a studiat si Dreptul la Universitatea legionarului Iosif Ctin Drăgan din Lugoj. E un „mare” specialist in ordonante. De când a dublat amenzile, s-a dublat si numărul de morti. Când îl aud pe la tv spunând „dragi români” e ca si cum m-ar scuipa direct intre ochi.
 • +4 (8 voturi)    
  Avocatul popoului (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:52)

  ww [utilizator]

  Un film prost, in care Avocatul Poporului invata justitiabilii ce sa faca prin instante. Pentru ordonantele astea chiar nu erau temeiuri pentru a fi atacate la CC chiar de dvs, distinsa doamna Weber?
  Victimele abuzurilor statului politienesc instaurat de Werner vor vedea in instante, la fel ca si sutele de mii de romani concediati in aceasta perioada, la ce foloseste suspendarea Convenţiei Europeane a Drepturilor Omului pe perioada starii de urgenta.
 • +10 (12 voturi)    
  Probabil (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:46)

  OmniStudio [utilizator]

  ca Statul Roman va iesi in profit cand se va trage linie.

  Am coborat sa imi iau paine. Cu masca, manusi, acte si declaratie asupra mea. Am dus si gunoiul ca sa nu mai fac un drum. La tomberoane, 2 homlesi le rasturnasera si isi vedeau de treaba.
  Pe strada paralela (cca 50m), 2 militieni de la circulatie opreau masinile ca sa verifice actele. Nici prin cap nu le trecea sa-i intrebe pe cei cu gunoiul de declaratie si acte, ei aveau treaba doar cu soferii. Ideea este ca astia din urma au de unde sa plateasca, au apartament si bunuri pe care sa le puna poprire, ailalti nu, asa ca de ce sa-si bata capul? Ce conteaza ca aia duceau virusul din tomberon in tomberon pana la marginea orasului?

  Si mai am o intrebare: din motive (obiective sau nu), primaria nu poate sa faca tot ce scrie in ordonantele alea... dezinfectant la scara, ar fi unul. Cine ii amendeaza?
 • -1 (3 voturi)    
  Vorbe de claca de la A.P. (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:59)

  Koczka [utilizator]

  Remarcabilii juristi de la A.P. s-au cam grabit cu comunicarea interpretarii personale a regimului contestarii proceselor-verbale de constatare a contraventiilor la prevederile Ordonantelor Militare emise pe perioada starii de urgenta. Materia juridica aplicabila este OUG 1 din 1999 , mai exact art. 27 si urmatoarele, o mentiune speciala articolului final 37.
  Trimiterea la OUG 1/1999 o fac exact ordonantele militare cand se refera la legislatia aplicabila in materia pedepsirii incalcarilor prevederilor ordonantelor militare.
  In ceea ce priveste contraventiile trimiterea se face la legea 32/1968 in vigoare la acea data ( anul 1968 ). Oare de ce nu s-a stipulat in ordonante ca regimul contraventional aplicabil sunt prevederile OG 2/2001 care intre timp a inlocuit Legea 32/2001 ?
  Poate pentru ca in ceea ce priveste termenul de plata si modalitatile de contestare sunt mai stricte. Aceasta interpretare pare mai apropiata de caracterul de urgenta al situatiei ca si de articolul final 37 al OUG 1/1999 care mentioneaza ca pe durata instituirii starii de urgenta prevederi contrare ulterioare NU SUNT APLICABILE
  Asa ca nu mai vorbim de termen de achitare de 15 zile ci de 48 ore .
  Pe de alta parte elucrubatiile privind contestarea constitutionalitatii masurilor privind masurile instituite prin ordonantele militare nu cred ca intr-o tara normala vreun judecator va da curs unei astfel de cereri, cel putin pe durata starii de necesitate, in conditiile in care chiar dreptul la viata poate fi ingradit daca situatia concreta o cere !
  Institutia A.P. este una respectabila dar cand suntem in stare de necesitate ar trebui sa mai si taca. Democratia e buna dar vremuri exceptionale cer masuri exceptionale.
 • +7 (11 voturi)    
  Poti sa scoti romanii din dictatura (Marţi, 7 aprilie 2020, 22:21)

  Eu38 [utilizator]

  Dar nu poti sa scoti dictatura din ei.

  Este trist sa vezi cum unii chiar sunt de acord cu aceste amenzi de factura stalinista.

  Nu o sa ne vindecam ca popor nici in 100 de ani. In orice alta tara civilizata, lumea ar fi sarit in sus doar la ideea ca trebuie sa completeze o declaratie comunista. Noi nu doar ca aplaudam, dar si cerem noi insine amenzi cat mai mari. Amenzi care depasesc in valoare pe cele din orice alta tara.

  Covid-19 e cea mai mica problema in tara asta. Prostia, lipsa respectului de sine, indoctrinarea comunista, toate astea sunt adevarata plaga a acestui popor.
 • 0 (6 voturi)    
  avocatul hotilor (Marţi, 7 aprilie 2020, 22:46)

  liviu_ [utilizator]

  e la datorie...
  totul pentru infractori...

  dar pt prostii care sunt imbolnaviti de inconstienta altora (uni chiar mor) ce se face?! pe aia cine ii apara ca nu tovarasa avocat, asta e clar!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by