De vineri, de la miezul nopții, a intrat în vigoare actul normativ care prevede amenzi de patru ori mai mari pentru românii care nu respectă restricțiile impuse prin ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență. Sancțiunile ajung la 20.000 de lei pentru persoane fizice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ordonanța de urgență a Guvernului prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea stării de urgență, impusă în România din 16 martie din cauza coronavirusului, a fost publicată marți în Monitorului Oficial. Actul normativ a intrat în vigoare în noaptea de joi spre vineri, la ora 00.00, conform Grupului de comunicare strategică.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minimum 2.000 lei și maximum 20.000 lei, față de minimum 100 și maximum 5.000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale:

  • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
  • interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
  • suspendarea temporară a activității;
  • desființarea unor lucrări;
  • refacerea unor amenajări.

În România a fost instituită stare de urgență din cauza coronavirusului începând din 16 martie, iar de atunci autoritățile au emis 6 ordonanțe militare care impun restricții de circulație pentru populație. Ultima ordonanță militară a fost emisă în 30 martie, iar prin aceasta a fost instituită carantina în municipiul Suceava și în 8 comune limitrofe. Suceava este județul cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 - 701 din totalul de 2.738 raportate joi de Grupul de Comunicare Strategică.

Tot raportarea de joi arată că în 24 de ore fuseseră depistate 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Le-au fost aplicate amenzi în valoare de 10.585.135 de lei.

Prin structurile Ministerului de Interne fuseseră deschise, până joi, 271 de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până joi, Poliția a plasat în carantină instituționalizată 1.290 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 50 de persoane aflate în carantină au părăsit locul în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.