Ordonanța militară nr. 3 instituie o serie de restricții de circulație pentru persoanele de peste 65 de ani, cărora deplasarea le este permisă numai în intervalul 11.00-13.00 pentru motive stricte, între care pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.

Foto:

Ordonanța prevede și excepții, deplasarea fiind permisă în afara intervalului orar menționat, dar doar dacă se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Astfel, între excepții NU este menționată deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.

O astfel de măsură afectează, de exemplu, pacienții oncologici cărora trebuie să li se administreze tratament după efectuarea analizelor medicale sau pacienți care au nevoie de dializă.

Practic o persoană de peste 65 de ani se poate duce la serviciu sau la munci agricole în afara intervalului orar 11.00 - 13.00, dar nu se poate duce să primească tratament.

Până la publicarea acestui material, Grupul de Comunicare Strategică nu a făcut nicio precizare referitoare la astfel de cazuri. În momentul în care o vom primi o vom publica.

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, ministrul de Interne, Marcel Vela, cel care a semnat ordonanța militară nr.3, s-a referit doar la aspectele privind ieșirea persoanelor peste 65 de ani la cumpărături și pentru plimbarea câinilor, nefăcând nicio referire la cazurile privind asistența medicală.

Într-o comunicare a Grupupului de Comunicare Strategică se arată doar că „persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani, care prezintă urgențe medicale, vor apela numărul unic de urgență 112, pentru a fi preluate de serviciile de ambulanță”, fără nicio altă precizare.

Prevederile din Ordonanța Militară nr. 3, referitoare la persoanele peste 65 de ani:

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.