Disciplina pozitivă este nu doar trendul actual în educația copiilor, ci și ceea ce specialiștii în parenting recomandă pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. Explicăm cele mai eficiente strategii de disciplină de aplicat când copilul nu ascultă, în acord cu teoriile moderne de parenting.

Mama și fiicăFoto: © Fizkes | Dreamstime.com

Bătaia NU e ruptă din rai!

Loviturile și cuvintele dure sunt dăunătoare și nu funcționează. O spun specialiștii, o spun și cercetătorii. Bătaia crește adesea agresivitatea și furia la copii. Un studiu asupra copiilor născuți în 20 de orașe mari din SUA a constatat că în familiile în care părinții au folosit pedepse fizice, cu cât copiii au fost bătuți mai mult, cu atât s-au purtat mai inadecvat ulterior.

„Cercetările arată că loviturile, palmele și alte forme de pedeapsă fizică nu funcționează bine pentru a corecta comportamentul unui copil. Același lucru este valabil și când țipi la un copil sau îl faci de rușine. Dincolo de a fi ineficiente, pedepsele fizice și verbale dure pot, de asemenea, dăuna sănătății fizice și mentale pe termen lung unui copil”, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Pedeapsa fizică poate afecta și dezvoltarea creierului, au mai observat oamenii de știință. Un studiu a constatat că adulții tineri care au fost loviți în mod repetat au avut mai puțină materie cenușie, partea creierului implicată în autocontrol, și rezultate mai mici la testele IQ în comparație cu adulții tineri din grupul de control.

Lucie Cluver, profesor de asistență socială pentru copii și familie la Universitatea Oxford și mama a doi băieți, pledează pentru disciplina pozitivă. „Dovezile sunt clare: țipatul și lovirea pur și simplu nu funcționează, ba pot face mai mult rău decât bine pe termen lung. Certurile și lovirile repetate pot avea un impact negativ chiar asupra întregii vieți a unui copil. Stresul toxic continuu pe care îl creează poate duce la o serie de rezultate negative, cum ar fi risc mare de abandon școlar, depresie, consum de droguri, sinucidere și boli de inimă,” a declarat prof. Lucie Cluver, potrivit UNICEF, care consideră că abordarea pozitivă a disciplinei pune accent pe dezvoltarea unei relații sănătoase cu copilul și pe stabilirea așteptărilor în ceea ce privește comportamentul acestuia.

Dacă aveți dificultăți în gestionarea comportamentului copilului sau dacă vă simțiți copleșiți, căutați ajutorul unui specialist în dezvoltarea copilului sau al unui psiholog pentru sprijin suplimentar și îndrumare.

Găsiți mai jos și recomandările concrete ale specialiștilor Academiei Americane de Pediatrie (AAP), care a creionat câteva strategii de disciplină sănătoasă care funcționează în cazul copiilor.

1. Trasați limite

Aveți reguli clare și consecvente pe care copiii dumneavoastră le pot urma? Dacă nu, faceți-le și explicați aceste reguli în termeni corespunzători vârstei pe care juniorii le pot înțelege. Trebuie să existe anumite limite pentru comportamentul acceptabil și pentru cel inacceptabil. Fiți fermi și respectați regulile, în caz contrar, dacă vor vedea că pot să le încalce fără probleme, o vor face de fiecare dată și atunci nu veți mai putea emite pretenția să vă asculte. Nu uitați să le reamintiți în mod regulat limitele și regulile. Cei mici mai uită, dar repetate mereu și le vor însuși mai ușor. Este esențial să fiți consecvenți în aplicarea regulilor și a consecințelor care decurg din comportamentul nepotrivit.

2. Folosiți puterea exemplului

Învățați copiii să distingă între bine și rău. Explicați cu exemple și acțiuni. Arătați-le modele de comportamente pe care ați dori să le vedeți și la ei. Arătați-le când spuneți ce doriți de la ei cum anume să fie ceea ce vreți, vor înțelege mai ușor.

3. Avertizați copilul cu privire la consecințe

Copilul trebuie să știe că există și consecințe ale comportamentului său. De aceea, explicați-i cu răbdare, calm și fermitate care sunt acestea. Dacă nu își adună jucăriile la finalul perioadei dedicate jocului, le veți pune deoparte pentru tot restul zilei. Va trebui să puneți în aplicare ce spuneți. E important să nu cedați, dându-i jucăriile înapoi după câteva minute. Dacă dă cu mașinuța de pământ, o va strica și nu se va mai putea juca cu ea, dacă rupe foile cărții, nu se va mai putea bucura de ea. O regulă de bază pentru părinți este aceea de-a nu lipsi niciodată copilul de ceva de care cu adevărat nevoie, cum ar fi mâncarea, apa. Consecințele trebuie să fie direct proporționale cu comportamentul.

4. Ascultați ce are de spus copilul

Adesea părinții observă comportamentul neadecvat al copilului și-l ,,taxează” fără să-i ofere șansa să spună de ce a ales să se comporte astfel. Ascultarea este importantă, așa că acordați-i timp și lăsați copilul să vă spună versiunea sa cu privire la comportamentul neadecvat pe care l-a avut. Astfel puteți afla și cauza care l-a determinat să fie neascultător. Poate fi gelos că ați acordat altcuiva atenția voastră, poate fi frustrat sau furios. Este important să identificați ce l-a determinat să fie astfel și să vorbiți cu copilul despre asta.

5. Acordați-i toată atenția

Cel mai puternic instrument pentru o disciplină eficientă este atenția din partea părinților, susține AAP. Pentru a consolida comportamentele bune, părinții trebuie să se concentreze asupra acțiunilor copiilor și să-i laude atunci când sunt cuminți și ascultători. Toți copiii doresc atenția părinților lor. În familiile unde există mai mulți copii, specialiștii recomandă ca părinții să acorde atenție pe rând fiecărui copil pentru a satisface nevoile diferite ale acestora.

6. Comunicați-i lucrurile bune pe care le face

Copiii trebuie să știe când fac ceva rău, dar și când fac ceva bun. Subliniați un comportament bun, lăudând succesul și încercările bune. Fiți specific, de exemplu, „Ai făcut o treabă bună punând jucăria aceea deoparte!” Folosiți comunicarea eficientă, spunându-i despre comportamentul său și despre așteptările dumneavoastră. Asigurați-vă că le explicați motivele pentru care anumite comportamente sunt importante și cum acestea îi afectează pe ceilalți atunci când sunt nepotrivite.

7. Ignorați unele comportamente

Atâta timp cât copilul nu face ceva periculos și primește multă atenție pentru un comportament bun, ignorarea comportamentului rău poate fi o modalitate eficientă de a-l opri să mai facă. Uneori, copilul vrea prin comportamentul său nepotrivit doar să atragă atenția adultului. Alteori nu știe și o face neintenționat. Dacă aruncă și strică o jucărie, nu se va putea juca cu ea. Nu va trece mult până va învăța singur că acestea nu sunt comportamente bune.

8. Fiți pregătit pentru „probleme în paradis”

Neascultarea poate aduce și mici necazuri. De exemplu, se cațără într-un loc nepermis, cade și se lovește. Se alege cu un cucui. Pregătiți-l pentru astfel de evenimente și explicați-i cum vreți să se comporte preventiv și să evite problemele. Construiți o relație cu copilul, astfel încât să se simtă înțeles și iubit și să știe că poate veni la dumneavoastră cu orice problemă sau întrebare.

9. Deturnați comportamentul rău

Câteodată copiii se comportă neadecvat pentru că sunt plictisiți sau nu știu ce altceva să facă. Rolul părinților este extrem de important în astfel de situații. Propunându-i alte activități pentru copil, îl veți deturna de la comportamente neadecvate.

Sursa foto:Dreamstime.com