Perversa simbioza dintre Crin Antonescu si Gigi Becali simbolizeaza cuiul final batut in sicriul PNL. Sigur, Dan Tapalaga are dreptate, acest partid a rupt de ani de zile cu ceea ce a fost traditia bratienilor. A defila impreuna cu Felix, a te prosterna in fata unor simbriasi ai infamiei precum vedetele Antenelor, inseamna de fapt sfarsitul unei formatiuni care s-a identificat istoric cu civismul si europenismul. Credeam ca, asa ros cum este de o ambitie patologica, presedintele PNL va sti sa evite capcana finala, transformarea intr-un demagog nationalist de duzina. M-am inselat. Aventurierul iresponsabil, acest Arturo Ui al politicii romanesti, isi continua nefasta aventura.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

O ura mistuitoare pentru Traian Basescu, un dispret netarmurit pentru institutiile statului de drept, un cinism si o trufie cum nu stiu altele intr-un spatiu in care, din nefericire, aceste vicii abunda, toate aceste patimi s-au conjugat si au dus la decizia imbratisarii cu un personaj deopotriva burlesc si primejdios. Complicele sau, mega-plagiatorul Ponta, nu vede nici cea mai mica problema. Nema problema. Suntem doar stelisti, domnii mei!

Te intrebi insa unde sunt intelectualii lui Crin care sa-l traga de maneca si sa-i sopteasca: “Pana aici!” Tacerea lor este simptomatica pentru un timp al capitularilor morale. Indignati pana peste poate de “dictatura lui Basescu”, acesti oameni nu vad in ce mlastina au ajuns. Ori poate vad si nu mai au cale de intoarcere, au facut un pact din ale carui chingi nu mai pot scapa. Politologi, istorici, filosofi, poeti, artisti de teatru si film, compozitori, oameni de la care te astepti sa detecteze marasmul, sunt azi imbarcati pe corabia nauca a aliantei PNL-PNG. Niciodata in acesti ultimi 22 de ani nu s-a produs o asemenea degradare a conditiei intelectuale si jurnalistice. Oameni care pareau normali ca gandire si atitudini par sa-si fi pierdut busola. Ori chiar si-au pierdut-o. Cel mai deprimant este sa-i auzi pe unii dintre ei vorbind cu ipocrita tristete despre modul cum “a polarizat” Traian Basescu lumea intelectuala romaneasca. Nimic despre modul in care aceasta lume este polarizata de actiunea sistematica de manipulare dusa de trustul felixiot si aliatii sai.

Oricate complimente ar primi din partea lui Sir Graham Watson, oricat s-ar agita ideologii antenisti, PNL de azi nu mai are nimic de-a face cu liberalismul ca doctrina politica, dar si ca set de norme etice. A fi liberal inseamna a te opune oricarei forme de intoleranta, etnica, religioasa ori de alta natura. Se stie care sunt opiniile lui Gigi Becali despre minoritati. N-a facut niciodata niciun fel de secret din aversiunea sa pentru ceea ce numim alteritate ori diferenta. Milioanele de euro pe care Gigi le va varsa in vistieria penelista nu sunt decat proba capotarii etice a grupuscului care a distrus acel partid.

Citeste tot aarticolul si comenteaza pe Contributors.ro