Intr-un articol publicat pe Contributors.ro Vladimir Tismaneanu adreseaza un apel la intoarcerea la normalitatea democratica, acum dupa decizia Curtii Constitutionale. "Victor Ponta reprezinta un partid care si-a asumat intrarea tarii in NATO si marile optiuni strategice de dupa 1995. Un partid care a acceptat de doua ori alternanta democratica in Romania. Daca el nu intelege acest lucru, sunt sigur ca personalitati din PSD il inteleg."

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Romania a fost supusa, vreme de trei luni, unui nemeritat si extrem de costisitor experiment politic. Basescofobia isterica a ultimilor ani a explodat in ritualul suspendarii presedintelui tarii. Toate fortele reunite ale celor care detesta pluralismul,toate angoasele colective, toate resentimentele marturisite sau nu, toate geloziie si nemultumirile (unele nu lipsite de rationalitate), toate populismele gregare si frustrarile manicale, au fost mobilizate cu maxim cinism de catre echipa Ponta-Antonescu, patronata de Ion Iliescu si Dan Voiculescu. Am fost in tara in perioada puciului din 3-6 iulie 2012, am urmarit, ca atatia milioane de romani, nemaivazutul, nemaipomenitul atac de tip Blitzkrieg la adresa normalitatii democratice.

S-a pus la cale, cu varii mijloace, unele dincolo de legalitate si sfidand legalitatea, subminarea si chiar naruirea statului de drept. Decizii ale Curtii Consitutionale au fost tratate cu dispret. In repetate randuri, presedintele ales democratic al Romaniei, Traian Basescu, i-a avertizat in termeni cat se poate de limpezi si categorici, pe cei care au regizat ceea ce s-a dovedit a fi o tentativa, partial reusita, de lovitura de stat. Vocile responsabile ale societati civile s-au pronuntat in favoarea statului de drept, au sustinut boicotarea unui referendum dictat de pucisti prin votul unui parlament ajuns captiv pe baza de mita si santaj. Cele trei pirncipale ziare ale Romaniei, prin semnaturile celor mai pretuiti jurnalisti ai tarii, ale unor intelectuali cinstiti, s-au opus pucistilor. Comisia Europeana a reactionat prompt si sever, la fel si Departamentul de Stat, indeosebi prin ambasadorul Mark Gitenstein. Pucistii au recurs rapid la minciuni (arma lor favorita) si la instigarea anti-europenismului si a anti-americanismului.

In aceste conditii, nimeni nu stia ce va urma. Televiziunea nationala a devenit un instrument politic aservit complet pucistilor. S-a raspandit o stare de panica si disperare, intretinuta sistematic si cinic de duumviri, indeosebi prin minciunile interminabile, in serie, ale premierului si prin declaratiile belicoase, de-a dreptul irespsonsabile ale presedintelui interimar. Si totusi, in pofida acestui razboi politic si mediatic, in pofida aberatiilor statistice produse de guvern, Curtea Constitutionala a decis in favoarea legii, asigurand astfel revenirea presedintelui Traian Basescu la Cotroceni.

Victor Ponta reprezinta un partid care si-a asumat intrarea tarii in NATO si marile optiuni strategice de dupa 1995. Un partid care a acceptat de doua ori alternanta democratica in Romania.Daca el nu intelege acest lucru, sunt sigur ca personalitati din PSD il inteleg. Sunt sigur ca acestia au citit articolul profesoarei Catherine Durandin aparut aici, pe “Contributors” chiar azi. Victor Ponta ar face un serviciu normalitatii democratice din Romania si tarii in genere sfatuindu-l pe amicul sau politic, Crin Antonescu, sa-si tina promisiunea si sa paraseasca scena politica a tarii asa cum a fagaduit, adica sa se duca invartindu-se:

“Am spus pur şi simplu domnului Băsescu că înţeleg că după referendumul acesta nu o să mai fim împreună, ori pleacă dânsul ori plec eu (…). Când am văzut, totuşi, cât de mult sunt interesaţi partizanii domnului Băsescu, parcă mai mult chiar decât de ramânerea domniei sale, dacă plec eu, dar nu cumva mă răzgândesc eu, sigur că am avut un sentiment ambivalent, pe de o parte o pornire să rămân, că văd că asta le place şi vreau şi eu să le fac anumite bucurii, dar, după aceea, chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus, da, chiar şi aşa, e în regulă, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu-mă”, declara Crin Antonescu.

Citeste tot articolul si comenteaza pe contributors.ro