Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie a avertizat că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia în 2024. Generalul Sir Richard Barrons a afirmat într-un interviu pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul din acest an.

Soldați ucraineni care se pregătesc să plece spre frontul din Avdiivka, regiunea DonețkFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Iar acest risc provine, în special, din faptul că „Ucraina poate ajunge să simtă că nu poate câștiga”.

„Și când se ajunge la acel punct, de ce vor mai vrea oamenii să lupte și să moară, doar pentru a se apăra neapărat?”, a precizat Barrons, care a subliniat că totuși Ucraina nu este încă în acel moment.

Dar armata ucraieană se confrunt cu o penurie de muniție, soldați și apărarea antiaeriană. Mult-anunțata contraofensivă de anul trecut nu a reușit să-i alunge pe ruși de pe teritoriile pe care le-au capturat, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

„Forma ofensivei ruse care va veni este destul de clară”, spune generalul Barrons. „Vedem că Rusia bate în prima linie, folosind un avantaj de cinci la unu în artilerie, muniție și un surplus de oameni întăriți prin folosirea de arme noi”.

Printre armele noi se numără bomba FAB, o „bombă mută” adaptată epocii sovietice, echipată cu aripioare, ghidaj GPS și 1500 kg de exploziv puternic, care produce ravagii în apărarea ucraineană.

„La un moment dat în această vară,” spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să spargă frontul cu mici câștiguri pentru a încerca, probabil, să depășească liniile ucrainene”, a avertizat el. „Și dacă se întâmplă acest lucru, am risca ca forțele ruse să pătrundă și apoi să exploateze zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”.

Anul trecut, rușii știau exact unde era probabil să atace Ucraina: din direcția Zaporojie, spre sud, spre Marea Azov. Ei au planificat în consecință și au blocat cu succes avansul Ucrainei. Acum situația e invers, Rusia își adună trupele și Kievul trebuie să ghicească unde va ataca.

--

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din UcrainaLIVETEXT pe HotNews.ro.