China ajută Rusia să realizeze cea mai mare expansiune militară de după perioada sovietică, intensificând vânzările de utilaje profesionale, microelectronice și alte tehnologii pe care Moscova le folosește pentru a produce rachete, tancuri, avioane și alte tipuri de armament pentru războiul împotriva Ucrainei, potrivit unei evaluări americane. Oficialii americani speră că publicarea informațiilor îi va încuraja aliații europeni să facă presiuni asupra Chinei, în timp ce cancelarul german, Olaf Scholz, se îndreaptă spre Beijing în acest weekend, iar miniștrii de externe din G7 se întâlnesc în Italia săptămâna viitoare. Viitorii piloți de vânătoare ucraineni care probabil vor zbura pe avioanele americane F-16 primesc pregătirea inițială în cadrul forțelor aeriene franceze.

Soldați ucraineni din brigada Azov pe frontul din Liman (regiunea Donețk)Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 780 - LIVE pe HotNews.ro:

21:50Forțele ruse au atacat o ambulanță în Kupiansk din regiunea Harkiv, rănind o persoană, a informat administrația militară a regiunii Harkiv pe 13 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Kupiansk, un punct logistic crucial care a fost ocupat pentru scurt timp de Rusia în 2022, a fost recent supus atacurilor grele, pe măsură ce Rusia și-a intensificat eforturile ofensive în zonă.

20:47Forțele ruse s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă la sfârșitul primăverii sau în vară, cu scopul de a ocupa mai mult teritoriu în regiunile parțial ocupate ale Ucrainei Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, a informat Financial Times pe 13 aprilie, citând oficiali ucraineni și occidentali.

20:11 Ucraina a început să construiască două noi reactoare, de fabricaţie americană, la o centrală nucleară din vestul ţării, în condiţiile în care infrastructura energetică ucraineană este atacată masiv de Rusia, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

19:36Trei persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite în atacurile rusești de sâmbătă asupra regiunii Donețk, relatează Ukrainska Pravda, citând autoritățile regionale.

18:10Oleksii Reznikov, fostul ministru al apărării al Ucrainei demis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în 2023, a devenit noul director al Programelor de Securitate și Apărare din cadrul think-tank-ului Institutul ucrainean al Viitorului, relatează Ukrainska Pravda.

Germania trimite Ucrainei un nou sistem Patriot, într-un „moment critic”

18:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit sâmbătă Germaniei pentru sistemul suplimentar de apărare aeriană Patriot, susținând că este „recunoscător” pentru sprijinul acordat Ucrainei într-un „moment critic”, solicitând aliaților săi să facă același lucru.

17:15Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie a avertizat că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusiaîn 2024. Generalul Sir Richard Barrons a afirmat într-un interviu pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul din acest an.

Iar acest risc provine, în special, din faptul că „Ucraina poate ajunge să simtă că nu poate câștiga”.

„Și când se ajunge la acel punct, de ce vor mai vrea oamenii să lupte și să moară, doar pentru a se apăra neapărat?”, a precizat Barrons, care a subliniat că totuși Ucraina nu este încă în acel moment.

16:33Germania va trimite Kievului un sistem „suplimentar” de apărare aeriană Patriot, pentru a se proteja împotriva „amplificării atacurilor aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat sâmbătă Ministerul German al Apărării, relatează AFP.

„Din cauza creșterii atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei, guvernul german a decis să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei” prin trimiterea unui „sistem Patriot suplimentar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Vineri seară ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba anunța că Ucraina poartă „negocieri active” cu partenerii săi pentru a primi două baterii suplimentare Patriot și o baterie de rachete antiaeriene SAMP/T cu rază lungă de acțiune.

15:40Trupele rusești au deschis focul asupra unei mașini civile în zona de frontieră din regiunea Cernihiv, ucigând un bărbat, a anunțat Poliția Națională ucraineană, transmite The Kyiv Independent.

Regiunea Cernihiv este situată la granița de nord a Ucrainei cu Rusia și a fost invadată și parțial ocupată în timpul începerii războiului.

Forțele rusești s-au retras din regiunea Cernihiv în aprilie 2022, dar, din cauza apropierii sale de frontieră, regiunea a fost de atunci atacată aproape zilnic.

Șoferul mașinii, un bărbat născut în 1990, a fost rănit mortal în timp ce se îndrepta să ducă alimente locuitorilor din satele de frontieră, a declarat poliția.

În timpul războiului pe scară largă, trupele rusești au atacat în mod repetat vehicule civile, inclusiv atunci când oamenii au încercat să evacueze din așezările de pe linia frontului.

Rusia spune că a cucerit un sat în regiunea ucraineană Donețk

14:05 Un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a declarat sâmbătă că bombardamentele armatei ucrainene au ucis opt persoane, inclusiv doi copii, în orașul Tokmak, transmite Reuters.

Evgheni Balițki, cel mai înalt oficial instalat de Moscova în regiunea Zaporojie, a declarat că 18 persoane au fost rănite în bombardamentele de vineri seara.

Un alt oficial local instalat în Rusia, Vladimir Rogov, care a scris pe aplicația de mesagerie Telegram, a declarat că cinci case au fost parțial distruse.

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Zaporojie este una dintre cele patru regiuni ucrainene care au fost parțial ocupate de forțele rusești și anexate oficial de Moscova de la invazia din 2022.

13:24Rusia spune că a cucerit un sat în regiunea ucraineană Donețk

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale au preluat controlul asupra satului Pervomaiske din regiunea ucraineană Donețk și că și-a îmbunătățit poziția tactică pe linia frontului din această zonă, relatează Reuters, care a precizat că nu a putut verifica independent informațiile.

12:20Situaţia pe frontul de est din Ucraina „s-a deteriorat considerabil în ultimele zile", a declarat sâmbătă comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, remarcând o „intensificare" a ofensivei armatei ruse, care se îndreaptă în special spre oraşul-cheie Ceasiv Iar, relatează AFP.

11:27Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în sudul ţării, a anunțat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, informează Reuters.

Racheta cu rază lungă de acţiune a fost lansată din zona de testare Kapustin Yar din regiunea Astrahan, pe malul Mării Caspice.

Un cart de golf condus de soldați ruși, luat în vizor de o dronă kamikaze

11:10 Un cart de golf condus de soldați ruși era luat în vizor de o dronă kamikaze. Apoi a avut loc o „detonare prematură” - VIDEO

10:58Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă, relatează NewsMaker.

Precizările Băncii Naţionale a Republicii Moldova vin după ce guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, a anunţat, într-o vizită la 9 aprilie la Moscova, că locuitorii acestei regiuni din sudul ţării vor primi câte 2.000 de lei moldoveneşti prin intermediul cardurilor Mir ale unei bănci ruse care se află pe lista cu sancţiuni a UE, scrie Agerpres.

10:15Rusia a pierdut 452.760 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, a raportat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Numai în ultima zi 1.030 de militari au fost eliminați, potrivit sursei citate.

09:22Forțele rusești au atacat vineri 12 comunități de-a lungul graniței din regiunea Sumî, provocând peste 100 de explozii, a raportat administrația militară regională, conform The Kyiv Independent.

Locuitorii care trăiesc de-a lungul graniței de nord-est a regiunii Sumî cu Rusia se confruntă zilnic cu atacuri din partea trupelor rusești din apropiere. Vineri, guvernul de la Kiev a anunțat că a alocat 38 de milioane de dolari pentru construirea de fortificații suplimentare în regiunea Sumî.

08:45Piloţi de vânătoare ucraineni pregătiţi în Franţa

Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat vineri ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalul Ouest France, scrie AFP.

Piloţii primesc o „pregătire generală, pe Alpha Jet (avion militar de concepţie franco-germană), care le permite piloţilor ucraineni să dobândească elemente de bază ale pilotajului unui avion de luptă”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

În total, 12 ucraineni, dintre care unii au primit o pregătire anterioară în Marea Britanie, se află în prezent, într-o locaţie nedezvăluită, în „antrenament avansat” pentru „mai multe luni” cu scopul de a învăţa cum să piloteze un avion de luptă, potrivit unei surse militare.

Ei se vor alătura apoi unor programe de instruire specifice pe F-16 în ţările aliate ale Ucrainei care deţin astfel de avioane, aşteptate de Kiev să îi fie livrate, a adăugat aceeaşi sursă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro