Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Franței la Moscova, Pierre Lévy, după ce șeful diplomației franceze, Stéphane Séjourné, a declarat luni că Parisul nu mai vede niciun „rost” în a purta discuții cu Moscova, potrivit AFP.

Serghei Lavrov alaturi de Vladimir PutinFoto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

„Nu mai este în interesul nostru să discutăm cu oficialii ruși, deoarece comunicatele care sunt emise și rapoartele care sunt făcute sunt minciuni”, a declarat Séjourné la câteva zile după o conversație telefonică între miniștrii rus și francez ai apărării care s-a încheiat cu relatări divergente.

Vineri, Ministerul rus de Externe l-a convocat în replică pe ambasadorul francez la Moscova.

Lévy „a fost informat despre caracterul inacceptabil al unor astfel de declarații, care nu au nimic de-a face cu realitatea”, a comentat diplomația rusă într-un comunicat.

„Considerăm că aceste declarații ale ministrului francez de externe reprezintă o acțiune conștientă și deliberată a părții franceze de a submina însăși posibilitatea oricărui dialog între cele două țări”, a continuat aceasta.

În urma unei conversații din 3 aprilie între miniștrii Apărării, Sébastien Lecornu și Serghei Șoigu, al cărei scop a fost de a le transmite rușilor „informații utile” despre atacul de la sala Crocus de lângă Moscova din martie, președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „comentariile amenințătoare” făcute de ruși.

În relatarea sa despre această întâlnire, care a fost inițiată de Paris, Rusia a declarat că „speră” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în atacul soldat cu 144 de morți la 22 martie. Franța a negat această speculație.

Relațiile dintre Paris și Moscova s-au deteriorat de la începutul anului, pe fondul conflictului din Ucraina.

În ianuarie, Rusia a afirmat că a ucis 60 de „mercenari” francezi la Harkov, în nord-estul Ucrainei, în timp ce Franța a denunțat „o manevră coordonată” de dezinformare din partea rușilor.

Diplomația rusă a anunțat, de asemenea, că a convocat-o vineri pe ambasadoarea slovenă Darja Bavdaz Kuret pentru a o notifica cu privire la expulzarea unui diplomat sloven, ca măsură „reciprocă” după o decizie similară luată de Ljubljana în martie împotriva unui reprezentant rus.

Joi, Ministerul rus de Externe a anunțat că a făcut același lucru cu ambasadorul austriac Werner Almhofer, în urma expulzării a doi diplomați.