China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ajutând Moscova să-și intensifice producția de apărare prin cantități mari de utilaje profesionale, microelectronice, drone și tehnologie de rachete de croazieră, au declarat vineri oficiali americani, relatează Reuters.

SemiconductoriFoto: Massimo Brega, The Lighthouse / Sciencephoto / Profimedia Images

Oficialii, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că președintele american Joe Biden a ridicat problema cu președintele chinez Xi Jinping în recentul lor apel telefonic și că este un subiect de discuție cu aliații americani din Europa și din întreaga lume.

Un oficial a spus că materialele din China reușesc să umple golurile critice în ciclul de producție al apărării al Rusiei și ajută Moscova să-și întreprindă „cea mai ambițioasă expansiune a apărării de după epoca sovietică și într-un timp mai rapid decât credeam că este posibil la începutul acestui conflict”.

„Opinia noastră este că una dintre cele mai importante mișcări disponibile în acest moment pentru a sprijini Ucraina este aceea de a convinge RPC (China) să nu mai ajute Rusia să-și reconstituie baza industrială militară. Rusia ar avea probleme să-și susțină efortul de război fără ajutorul RPC”, a spus oficialul.

Unele dintre informațiile furnizate de oficiali într-un mic briefing cu reporterii s-au bazat pe informații desecretizate. Ei au schițat o gamă largă de moduri în care China ajută Rusia în războiul de doi ani fără a oferi asistență letală.

Rușii au folosit probabil importurile de utilaje profesionale din China pentru a-și crește producția de rachete balistice, au spus oficialii, citând Dalian Machine Tool Group, unul dintre cei mai importanți producători de utilaje din China, ca fiind una dintre companiile care trimit materiale Kremlinului.

În 2023, 90% din importurile de microelectronice (semiconductoare) ale Rusiei au venit din China, pe care Rusia le-a folosit pentru a produce rachete, tancuri și avioane, au spus oficialii.

Statele Unite au avertizat marți că vor trage China la răspundere dacă Rusia va face noi câștiguri teritoriale în Ucraina, după ce Beijingul și-a reînnoit angajamentele de cooperare cu Moscova în timpul vizitei la Beijing a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Anul trecut datele vamale rusești citate de o analiză Wall Street Journal arătau că China furnizează tehnologie de care armata Moscovei are nevoie pentru a continua războiul Kremlinului în Ucraina.

Evidențele vamale arătau că companiile de apărare deținute de statul chinez expediază echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj radar și piese pentru avioane de luptă către companiile de apărare deținute de guvernul rus și care au fost sancționate.