Statele Unite au avertizat marți că vor trage China la răspundere dacă Rusia va face noi câștiguri teritoriale în Ucraina, după ce Beijingul și-a reînnoit angajamentele de cooperare cu Moscova în timpul vizitei la Beijing a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, transmite AFP.

Vladimir Putin și Xi JinpingFoto: Sergei Guneyev / AFP / Profimedia Images

Kurt Campbell, un diplomat american de rang înalt, a declarat că menținerea păcii și a stabilității în Europa este „cea mai importantă misiune din punct de vedere istoric" pentru SUA.

Diplomatul a avertizat că progresele teritoriale ale Rusiei ar putea „modifica echilibrul de putere în Europa într-un mod care, sincer, este inacceptabil".

„Am transmis direct Chinei că, dacă va continua, va avea un impact asupra relației dintre Statele Unite și China. Nu vom sta deoparte și vom spune 'totul este în regulă'", a adăugat Campbell.

„Este împotriva intereselor noastre", a adăugat el în fața Comitetului Național pentru Relații SUA-China.

Diplomatul a răspuns astfel unei întrebări referitoare la vizita ministrului de externe Serghei Lavrov la Beijing, în timpul căreia președintele chinez Xi Jinping a declarat că este pregătit să consolideze coordonarea dintre cele două țări.

​Mai mult, vizita efectuată în această săptămână de Lavrov la Beijing poate fi văzută drept una pregătitoare pentru „contacte viitoare la cel mai înalt nivel”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a confirmat că Vladimir Putin este interesat de o deplasare în China.

Campbell a mai spus că Washingtonul a avertizat dinainte Beijingul că Vladimir Putin va ordona o invazie a Ucrainei în februarie 2022. „Nu sunt sigur că ne-au crezut în totalitate, sau au crezut că ar putea fi o acțiune mai mică și nu o manevră de amploare", a spus Campbell.

Potrivit acestuia, China a fost alarmată de eșecurile inițiale ale Rusiei și a încercat să ajute la refacerea „capacităților militare" ale Moscovei. Dar, după mai bine de doi ani, „Rusia s-a reorganizat aproape complet și reprezintă o amenințare semnificativă pentru Ucraina și regiune", a adăugat el.

Statele Unite au amenințat în repetate rânduri China cu sancțiuni în cazul în care va oferi un sprijin semnificativ Rusiei. Potrivit americanilor, Rusia apelează din ce în ce mai mult la arme din Coreea de Nord și Iran, două țări aflate sub sancțiuni, pentru a-și duce războiul din Ucraina.