​Vizita efectuată în această săptămână de Serghei Lavrov la Beijing poate fi văzută drept una pregătitoare pentru „contacte viitoare la cel mai înalt nivel”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a confirmat că Vladimir Putin este interesat de o deplasare în China.

Vladimir Putin și Xi JinpingFoto: Sergei Guneyev / AFP / Profimedia Images

„Într-adevăr, astfel de contacte sunt plănuite şi există o înţelegere a oportunităţii şi necesităţii lor, dat fiind nivelul înalt al relaţiilor prieteneşti între Federaţia Rusă şi China", a transmis Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, Kremlinul a subliniat că nu există un orizont de timp pentru o întâlnire între Vladimir Putin și Xi Jinping.

„Considerăm încă prematur să specificăm orice calendar. Vă vom informa despre tot imediat ce suntem pregătiţi”, a afirmat Peskov.

Vizita lui Vladimir Putin la Beijing a generat speculații în presa internațională. Reuters a relatat luna trecută că Putin va efectua o vizită în China în luna mai pentru a discuta cu omologul său Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima sa călătorie peste hotare a liderului de la Kremlin în noul său mandat prezidenţial.

Vizita lui Lavrov la Beijing

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită de două zile în Beijing, pe 8 și 9 aprilie. Conflictele din Ucraina, Gaza și securitatea în regiunea euroasiatică se numără printre subiectele discutate de către miniștrii de externe din China și Rusia cu ocazia unei deplasări efectuate la Beijing de către Serghei Lavrov, relatează AFP și Reuters.

„Ministrul de Externe Lavrov și cu mine am avut o comunicare aprofundată despre mai multe probleme internaționale și regionale, inclusiv conflictele din Ucraina și Palestina-Israel”, a declarat Wang Yi, într-o conferință de presă organizată la finalul întrevederii.

China și Rusia trebuie să stea de partea „echității și justiției”, i-a spus marți ministrul de externe Wang Yi omologului său, Serghei Lavrov.

„China și Rusia trebuie să stea în mod clar de partea progresului istoric, de partea echității și justiției”, a precizat Wang, care a adăugat că cele două părți vor „continua să mențină legături strânse sub diferite forme”.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a mulțumit Chinei pentru „sprijinul” acordat și pentru mesajul transmis după recenta realegere a președintelui Vladimir Putin pentru al cincilea mandat de președinte.

„Xi Jinping a fost printre primii care i-au transmis felicitări președintelui ales Putin și suntem recunoscători în general prietenilor noștri chinezi pentru acest sprijin”, a spus Lavrov.

Rusia și China au agreat să înceapă un dialog privind securitatea în regiunea euroastiacă, a mai precizat Serghei Lavrov.

„A fost ridicată problema asigurării securității euroastiace”, a spus Lavrov în conferința de presă. „Iar prietenii mei chinezi și eu am agreat să începem un dialog cu implicarea altor oameni înțelepți privind această chestiune”.

În schimb, oficialul rus a criticat Occidentul pentru ceea ce a numit „sancțiuni ilegale” impuse Rusiei.

Occidentul „implementează sancțiuni ilegale pe numele mai multor state, Rusia este printre ele”, a spus Lavrov. „Politica aceasta a început să fie aplicată activ Chinei, de asemenea”, a continuat el.

De la declanşarea atacului Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022, relaţiile dintre Moscova şi Beijing s-au întărit foarte mult.