Rusia a susținut marți că Ucraina a atacat cu o dronă, pentru a treia zi consecutiv, centrala nucleară Zaporojie, dar oficialii ucraineni au negat că ar avea vreo legătură cu loviturile. Kremlinul a afirmat că atacurile cu drone au fost efectuate de Ucraina și au fost foarte periculoase, putând avea consecințe extrem de grave. Serviciile secrete militare ucrainene au spus că nu atacă instalații nucleare. „Poziția Ucrainei este clară și fără echivoc - nu comitem acțiuni militare sau provocări asupra instalațiilor nucleare", a declarat Andriy Iusov, purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, la televiziunea națională, potrivit Reuters.

Soldați ucraineni din brigada Azov pe frontul din Liman (regiunea Donețk)Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:25Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 777 - LIVE pe HotNews.ro:

01:33 Avertismentul unui general american în Congres: Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare „într-un timp destul de scurt”

Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană „într-un timp destul de scurt” fără un sprijin suplimentar din partea Statelor Unite, a declarat miercuri, în cadrul unei audieri în Congres, generalul american Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), potrivit The Kyiv Independent.

23:21Infiltrarea Rusiei în spionajul austriac: un cutremur care zguduie Viena (comentariu EFE)

Viena, un cuib de spioni în timpul Războiului Rece, este din nou scena unei intrigi demne de un roman de John le Carre, care scoate la iveală infiltrarea profundă a Rusiei în forţele de securitate ale Austriei, ţară membră a UE, şi în partidul de extremă-dreapta, care conduce în sondaje, comentează miercuri agenția spaniolă de presă EFE.

Congresul SUA, în continuare fără un calendar cu privire la Ucraina

22:09Berlinul adoptă un pachet de măsuri pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei

Guvernul german a adoptat miercuri un pachet de măsuri pentru a susţine reconstrucţia Ucrainei, acordând facilităţi de creditare pentru IMM-urile ucrainene şi garantând investiţiile întreprinderilor germane în această ţară, scrie AFP.

„Pentru a supravieţui acestui război, Ucraina are nevoie de mai multe lucruri, nu doar de arme. Este important ca economia să continue să funcţioneze şi ca ţara să-şi poată finanţa reconstrucţia”, a declarat ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze.

Berlinul a prevăzut, astfel, crearea împreună cu guvernul ucrainean a unei instituţii după modelul băncii publice germane KfW, creată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru reconstruirea Germaniei Occidentale şi care a cunoscut o importantă revigorare a activităţii după reunificare pentru modernizarea economiei fostei RDG.

Banca Mondială evaluează la ora actuală costul reconstrucţiei Ucrainei la circa 486 miliarde de dolari, dar spune că această sumă s-ar putea modifica în funcţie de evoluţia războiului.

21:27 Şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, în continuare fără un calendar cu privire la Ucraina

Liderul republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a refuzat să avanseze miercuri un calendar cu privire la ajutorul pentru Ucraina, dând asigurări că negocierile continuă, în pofida apelurilor repetate de a se trece la acţiune.

„Aleşii din Cameră continuă să dezbată calea de urmat”, s-a limitat el să spună.

20:53 Ungaria prelungeşte cu încă şase luni starea de urgenţă, ca urmare a războiului din Ucraina

Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din 2016.

Noi atacuri rusești cu rachete, în Odesa și Harkov: 7 morți

20:31Ucraina: Șapte morți în urma unor noi atacuri rusești, două obiective energetice lovite

Șapte persoane au fost ucise miercuri în regiunile ucrainene Harkov (nord-est) și Odesa (sud) în atacuri nocturne care au lovit două obiective energetice, în contextul în care Rusia și-a continuat strategia de a viza rețeaua de electricitate, potrivit AFP.

În regiunea Odesa, patru persoane au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani, iar alte șapte au fost rănite, a declarat guvernatorul Oleg Kiper. „Un bărbat este în stare gravă, i-au fost amputate membrele inferioare”, a spus el pe Telegram, afirmând că regiunea a fost lovită de rachete balistice rusești.

Cu câteva ore mai devreme, două femei și un copil au murit într-o lovitură rusească asupra regiunii Harkov, vizată în mod regulat, potrivit Ministerului de Interne, care a precizat că două persoane au fost de asemenea rănite.

19:40Rusia: Trei morți într-un atac cu dronă într-o regiune de la granița cu Ucraina

Trei persoane, între care doi copii, au fost ucise miercuri când o dronă ucraineană a vizat o mașină care traversa un sat din regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat guvernatorul rus, potrivit AFP.

„O dronă ucraineană a lansat un dispozitiv exploziv asupra unei mașini civile în satul Apanassovka, în districtul Korenevski. Din nefericire, cele trei persoane care se aflau în mașină în acel moment au fost ucise, inclusiv doi copii”, a declarat Roman Starovoiț pe Telegram.

Guvernatorul a mai raportat că bombardamentele ucrainene au avariat liniile electrice și au provocat întreruperi de energie electrică în mai multe localități din regiune.

Când va avea loc conferința pentru pace găzduită de Elveția

17:55 Elveţia confirmă găzduirea unei conferinţe pentru pace în Ucraina pe 15-16 iunie

Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina, deşi Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră.

„Există în prezent suficient sprijin internaţional pentru o conferinţă la nivel înalt de lansare a procesului de pace”, a afirmat miercuri într-o declaraţie Consiliul Federal (guvernul elveţian). Acesta a mai precizat că reuniunea se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie la hotelul de lux Bürgenstock.

17:24Faimosul „tanc-țestoasă” rusesc ar fi trebuit să reziste atacurilor cu drone. Ucrainenii l-au reperat ascuns într-un hangar

Tancul rusesc cu blindaj improvizat împotriva dronelor a devenit foarte cunoscut pe câmpul de luptă și pe internet în ultimele zile. Atât de cunoscut încât ucrainenii au reușit să-l localizeze cu ajutorul unui clip video și să-l distrugă în hangarul în care era ascuns.

Proiect în Rada ucraineană ce permite recrutarea unor deținuți

16:01 Președintele american Joe Biden este așteptat să participe la Conferința la nivel înalt privind pacea în Ucraina, care va avea loc în Elveția la mijlocul lunii iunie, potrivit presei elvețiene. Data conferinței nu a fost încă stabilită, dar mai multe instituții media au sugerat în această săptămână 16 și 17 iunie.

Invitațiile nu au fost încă trimise, dar cotidianul NZZ a aflat, din „mai multe surse de încredere”, că președintele american ar urma să participe. Ziarul subliniază, totuși, că, de obicei, confirmarea nu vine decât în scurt timp. Deocamdată, autoritățile elvețiene au rămas rezervate în privința detaliilor și a pregătirilor.

Amintim că, pe 15 ianuarie, în timp ce Zelenski se afla acolo în vizită, Elveția a anunțat că a acceptat să organizeze această conferință. (AFP)

15:47 Parlamentul ucrainean, Verhovna Rada, a adoptat miercuri în primă lectură un proiect de lege care permite serviciul militar al cetățenilor condamnați pentru infracțiuni minore, a declarat deputatul Oleksii Honcharenko, unul dintre autorii propunerii legislative.

Această măsură nu îi va include pe cei condamnați în baza unor acuzații grave și violente, cum ar fi crima, violențele sexuale sau infracțiunile împotriva securității naționale.

Propunerea a fost înaintată pentru prima dată parlamentului în martie, ca parte a eforturilor de a suplimenta rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei în contextul războiului cu Rusia. Proiectul de lege trebuie să treacă la vot după o a doua lectură și să fie promulgat de președinte înainte de a deveni lege.

Ministrul adjunct al justiției, Olena Vysotska, a declarat pentru Suspilne că propunerea ar putea genera 50.000 de recruți din rândul celor care și-au ispășit deja pedeapsa, precum și 26.000 dintre cei care sunt în prezent încarcerați. (Kyiv Independent)

Țările baltice și nordice vor ca NATO să ajute mai mult Ucraina

15:19 Țările nordice și baltice susțin un rol sporit al NATO în acordarea de asistență Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia și sprijină aspirația acestei țări de a adera la UE, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, într-o conferință de presă.

„Susținem un rol sporit al NATO în furnizarea de asistență legată de securitate pentru Ucraina și în coordonarea sprijinului și echipamentelor militare”, a declarat Billstrom după o reuniune a miniștrilor de externe nordici și baltici și a altor oficiali.

El a adăugat că cele opt națiuni nordice și baltice, la reuniunea de pe insula suedeză Gotland, au convenit să reunească un grup de experți care să ajute la sprijinirea eforturilor Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. „Acest lucru va oferi o oportunitate de a facilita calea Ucrainei spre aderarea în familia europeană”, a declarat Billstrom. (Reuters)

15:05 Rusia: Șoferul care l-a lovit mortal pe poetul anti-Kremlin Lev Rubinstein a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare.

Șoferul mașinii care l-a lovit mortal în ianuarie pe Lev Rubinstein, un cunoscut poet rus ce avusese mai multe ieșiri publice contra politicilor Kremlinului, a fost condamnat doar la o pedeapsă cu suspendare, deși avea un cazier rutier deosebit de încărcat dinainte de incident.

14:05 China a spus miercuri că respinge orice „critici sau presiuni” privind legăturile sale cu Rusia, după ce Statele Unite au avertizat că vor considera Beijingul responsabil dacă Rusia va continua să facă progrese în Ucraina.

„China și Rusia au dreptul la o cooperare economică și comercială normală”, a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a doua zi după vizita șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Beijing.

„Nu ar trebui să existe nicio interferență sau limită în acest tip de cooperare", a spus ea, adăugând că țara ei „nu acceptă nicio critică sau presiune” în acest sens. (AFP)

Rușii au atacat cu motociclete sau carturi de golf

13:59 Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord-cadru de cooperare în sectorul apărării și al producției de armament, au declarat oficialii de la Kiev, acesta fiind parte a unui efort de a ridica industria de armament internă a Ucrainei prin colaborarea cu aliații.

Documentul a fost semnat în cadrul unei conferințe a industriei militare de la Kiev, la care au participat aproximativ 30 de companii britanice din domeniul apărării, care au venit în vizită pentru a discuta despre potențiale societăți mixte cu producătorii ucraineni de armament.

„Este primul acord interguvernamental de cooperare. Astăzi, companiile britanice lucrează cu companii ucrainene și caută oportunități de a produce mai mult armament împreună", a declarat Oleksandr Kamyshin, ministrul ucrainean al Industriilor Strategice. (Reuters)

13:04 Dronele mici fabricate de startup-uri americane au avut performanțe slabe pe câmpul de luptă în Ucraina, fiind considerate scumpe și cu defecte de către utilizatorii lor, a relatat miercuri Wall Street Journal. Statele Unite au furnizat Ucrainei o serie de drone mai mici de producție americană, dar acestea nu au reușit să aibă un impact semnificativ, a scris WSJ.

Directori ai companiilor de drone, oficiali ucraineni și foști oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru publicație că aceste UAV-uri sunt adesea costisitoare, au defecțiuni și sunt greu de reparat. De asemenea, se pare că sunt vulnerabile la sistemele rusești de război electronic, ceea ce le face să se abată de la curs și să se piardă.

12:55VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de forțele de invazie rusești a surprins un atac neobișnuit al trupelor lor, arătând cum unii militari ai Moscovei au folosit motociclete în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene, în timp ce alte filmări recente au surprins folosirea unor carturi de golf.

Ucraina exportă mai puține cereale pe cale terestră

12:46 O instanță rusă a respins apelul formulat de Google împotriva unei amenzi de 4,6 miliarde de ruble (49,4 milioane de dolari), aplicată pentru că nu a reușit să șteargă ceea ce Rusia consideră a fi informații false despre războiul din Ucraina.

„Tribunalul orașului Moscova a lăsat decizia Tribunalului districtual Tagansky ... neschimbată, iar apelul reclamantului fără satisfacție", a transmis miercuri serviciul de presă al instanțelor din Moscova.

Agențiile de presă rusești au scris anterior că amenda a fost aplicată și pentru că Google nu a reușit să elimine conținutul extremist și distribuirea a ceea ce Rusia numește propagandă LGBT. (Reuters)

12:13 Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale rutieră în perioada 1-8 aprilie s-au situat la aproape 100.000 de tone, în scădere cu 20% față de aceeași perioadă din martie și cu 40% față de aceeași perioadă din februarie, a anunțat miercuri compania de profil Spike Brokers, care realizează și publică statistici privind exporturile.

Poliția de frontieră ucraineană a spus că mai multe puncte de trecere terestră cheie cu Polonia sunt în continuare blocate de fermierii polonezi, iar acest lucru afectează serios traficul.

„Situația este departe de modelul ideal care era în vigoare atunci când traficul nu era blocat", a declarat Andriy Demchenko, purtător de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, adăugând că unul dintre punctele de trecere blocate poate gestiona 1.400 de camioane pe zi, însă marți au trecut doar 77 în ambele direcții. (Reuters)

11:54Proiectarea în București a două filme de propagandă rusă a fost oprită, anunță Ministrul Culturii. ​Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

CJUE i-a scos de pe lista de sancțiuni pe oligarhii Fridman și Aven

11:51Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Rusia continuă să înroleze soldați în fiecare primăvară și toamnă; recrutarea de primăvară a început la 1 aprilie 2024. Aproximativ 150.000 de soldați din grupa de vârstă 18-30 de ani urmează să fie încorporați în această primăvară, un număr similar cu cel înregistrat anterior. Acești recruți vor servi timp de 12 luni, în toate ramurile forțelor militare ale Rusiei, dar în prezent nu sunt angajați în roluri de luptă în Ucraina. Recruții sunt încadrați în garnizoanele din întreaga Rusie.
  • În unitățile terestre, ei formează, în general, un batalion separat de batalioanele încadrate cu soldați cu contract de serviciu. Unii soldați recruți servesc probabil în zonele adiacente frontierei cu Ucraina, în unități care asigură securitatea frontierei. Forțele rusești din Ucraina sunt formate din soldați sub contract și din unii rezerviști mobilizați la sfârșitul anului 2022.
  • Soldații recrutați sunt în mod obișnuit supuși la presiuni pentru a se înrola ca soldați prin contract și ar fi astfel pasibili de serviciu în Ucraina. Probabil că există o anumită reticență în rândul autorităților rusești în ceea ce privește asumarea unui risc de pierderi în luptă din rândul soldaților recrutați, ceea ce ar fi probabil nepopular. Pierderile în rândul soldaților voluntari sunt mai bine tolerate de societate.
  • Rusia urmărește să recruteze aproximativ 400.000 de soldați contractuali în 2024 pentru a-și susține forțele din Ucraina, care au suferit pierderi uriașe, și pentru a sprijini planurile sale anunțate de a crește dimensiunea forțelor armate la 1,32 milioane în acest an și la 1,5 milioane anul viitor.

11:27 Decizie surprinzătoare a Curții de Justiție a UE: Miliardarii ruși Mihail Fridman și Petr Aven au fost scoși de pe lista de sancțiuni.

„Curtea consideră că niciunul dintre motivele expuse în actele inițiale nu este suficient de întemeiat și că, prin urmare, includerea domnilor Aven și Fridman pe listele în cauză nu este justificată”, se spune în comunicatul emis după luarea deciziei.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:43 Ucrainenii afirmă că în Crimeea a fost distrus un elicopter Ka-27 al Marinei Ruse. „Minus un Ka-27 rusesc în Crimeea. Căuta ceva. A găsit”, a scris pe Facebook Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al forțelor navale ucrainene.

Informația a fost transmisă și de ministerul ucrainean al apărării. Acesta remarcă faptul că de mult nu a mai fost distrus un elicopter inamic, fără a da amănunte despre cum s-a întâmplat.

10:32 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de marți: 830 de soldați, 22 tancuri, 47 alte blindate de luptă, 18 tunuri, 1 sistem antiaerian, 67 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

10:08 O dronă a atacat orașul Taganrog din regiunea Rostov, în sudul Rusiei, a anunțat miercuri șeful administrației orașului, Andrei Fateyev, prin intermediul canalului său de pe aplicația de mesagerie Telegram. (Reuters)

Rusia a lovit două instalații energetice din sudul Ucrainei

09:54 Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat imagini cu lovituri contra unor sisteme antiaeriene rusești, în clipul postat pe rețelele de socializare fiind vizibile reușite contra unor sisteme Buk, Tor, Strela-10 și Tunguska.

09:11 Rusia a lovit azi-noapte două instalații energetice din sudul Ucrainei, continuând strategia sa de a ataca rețeaua națională, a transmis armata ucraineană, potrivit AFP.

În noaptea de marți spre miercuri spre joi, Rusia „a atacat sudul Ucrainei cu valuri de drone de atac", a precizat comandamentul de sud al armatei ucrainene într-un comunicat. În special, Rusia a tras trei rachete care au vizat „infrastructuri esențiale de transport și logistică" în regiunea sudică Odesa, a precizat sursa citată.

„O infrastructură energetică a fost avariată" și „doi angajați ai unei companii de transport au fost răniți", a precizat armata, fără a da alte detalii. „Suntem în curs de evaluare a pagubelor suferite de centrala electrică", a declarat primarul din Odessa, Gennady Troukhanov.

SUA avertizează China că o va trage la răspundere pentru progresele rusești

09:04 Forțele rusești nu au reușit să obțină un punct de sprijin în satul Robotîne de pe linia frontului din regiunea Zaporojie, au transmis miercuri Forțele de Sud ale Ucrainei, negând afirmațiile anterioare ale unui oficial regional.

Satul Robotîne, care se află la aproximativ 15 kilometri sud de Orihiv și la 70 de kilometri sud-est de Zaporojie, a fost eliberat de Ucraina în timpul contraofensivei sale din vara anului 2023 și de atunci se află pe linia frontului.

În ultimele săptămâni s-a înregistrat o escaladare a ostilităților în acest sector, iar armata ucraineană a declarat că situația este „în evoluție”, dar nu critică. (Kyiv Independent)

08:19 „Sincer, este inacceptabil”: SUA avertizează China că o va trage la răspundere dacă Rusia face noi progrese în Ucraina.

Statele Unite au avertizat marți că vor trage China la răspundere dacă Rusia va face noi câștiguri teritoriale în Ucraina, după ce Beijingul și-a reînnoit angajamentele de cooperare cu Moscova în timpul vizitei la Beijing a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

07:50 Rusia a atacat azi-noapte cu 17 drone Shahed, două rachete de croazieră Iskander-K și o rachetă balistică Iskander-M, toate lansate din Crimeea, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene.

14 drone de atac Shahed au fost doborâte în regiunile Nikolaev și Odesa, afirmă sursa citată, care nu precizează ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander, dar spune că aseară, în jurul orei 20:00, „au fost distruse două rachete ghidate X-59, pe care inamicul le-a folosit pentru a ataca Odesa”.

Rusia ar putea crea un minister pentru tineret și educație patriotică

07:34 Se pare că Rusia are în vedere crearea unui nou minister al politicilor pentru tineret și educație patriotică, probabil ca parte a efortului continuu de a insufla ideologia pro-Kremlin și aprobată de Kremlin în următoarea generație a Rusiei, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Publicația rusă Vedemosti a scris marți că patru surse anonime apropiate administrației prezidențiale ruse au declarat că autoritățile ruse iau în considerare crearea unui nou minister al politicilor pentru tineret și educație patriotică, care ar fi format pe structura Agenției Federale Ruse pentru Tineret (Rosmolodezh), care ar prelua apoi unele funcții de educație patriotică de la Ministerul Educației.

Rusia încearcă probabil să își extindă eforturile de diseminare a ideologiei Kremlinului pentru a crea o generație de ruși supuși scopurilor Kremlinului, mai ales că Rusia stabilește condițiile de informare internă pentru un efort de război îndelungat în Ucraina și se poziționează din ce în ce mai mult împotriva Occidentului, notează ISW.

06:53Kurt Volker: SUA vor aproba luna aceasta un ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari.

Diplomatul american Kurt Volker, fost reprezentant special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, a declarat că un ajutor suplimentar pentru Kiev din partea Washingtonului, în valoare de 61 de miliarde de dolari, va fi aprobat în luna aprilie a acestui an.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------