Capacitatea Rusiei de a efectua operațiuni de recunoaștere în Marea Neagră a fost puternic afectată după ce trupele Kievului au recucerit anul trecut platformele de foraj cunoscute ca Turnurile Boiko din apropierea peninsulei Crimeea, susțin serviciile secrete militare ucrainene, conform The Kyiv Independent și RBC Ucraina.

Turnurile Boiko din Marea Neagră, recucerite de soldați ucraineniFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Astăzi, turnurile sunt folosite direct", a declarat Andrii Iusov, purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ale Ucrainei, fără a dezvălui detalii.

„Zona de influență" a Rusiei a fost îngustată, iar capacitățile armatei ucrainene de a desfășura în continuare operațiuni în Marea Neagră, inclusiv în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, s-au extins, a adăugat Iusov.

Oficialul militar ucrainean a precizat că Turnurile Boiko au facilitat „operațiunilor de succes în apele Mării Negre”.

Serviciul de informații militare al Ucrainei anunța o „operațiune unică" în septembrie 2023 în timpul căreia forțele Kievului au recâștigat controlul asupra mai multor platforme de foraj marin, cunoscute sub numele de „Turnurile Boiko", care extrag gaze și petrol, din apropierea Crimeei.

Rusia a ocupat Turnurile Boiko după anexarea peninsulei Crimeea

GUR a precizat că platformele au fost ocupate din 2015 de Rusia, care a anexat ilegal Crimeea în 2014, și au fost folosite de Moscova în scopuri militare de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022. Mai exact, platformele au fost transformate în heliporturi și au fost amplasate sisteme radar, potrivit serviciilor de informații militare.

„Pentru Ucraina, recâștigarea controlului asupra Turnurilor Boiko a fost de importanță strategică și, ca urmare, Rusia a pierdut capacitatea de a le folosi în scopuri militare", a declarat la vremea respectivă Serviciul de informații militare al Ucrainei pe canalul de Telegram.

„Rusia a fost privată de capacitatea de a controla pe deplin apele Mării Negre, iar acest lucru face ca Ucraina să fie cu mulți pași mai aproape de recâștigarea Crimeei", a mai precizat GUR.

Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a declarat anul trecut că Turnurile Boiko se aflau sub „controlul" Ucrainei, dar au rămas în „zona gri" din cauza activității avioanelor militare rusești în zonă.

În timpul operațiunii de preluare a controlului asupra platformelor, forțele ucrainene ar fi demontat sistemul radar. Marina rusă nu a putut apoi să monitorizeze eficient situația din zona înconjurătoare a Mării Negre, potrivit lui Pletenchuk.

Potrivit serviciilor secrete britanice, Turnurile Boiko din Marea Neagră, situate la 100 km de Odesa și la 150 km de Crimeea, sunt obiective strategice.

Urmărește ultimele evoluții din a 776-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.