Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană „într-un timp destul de scurt” fără un sprijin suplimentar din partea Statelor Unite, a declarat miercuri, în cadrul unei audieri în Congres, generalul american Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), potrivit The Kyiv Independent.

Generalul Cristopher CavoliFoto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

Declarația generalului Christopher Cavoli este cea mai recentă dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai tăioase referitoare la modul în care această întârziere prelungită a deblocării ajutorului american slăbește poziția Ucrainei pe câmpul de luptă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat recent că „Ucraina va pierde războiul” dacă ajutorul militar american rămâne blocat în Congres. Ucraina se confruntă cu o lipsă continuă de muniție în absența unui sprijin militar suplimentar.

Cavoli a explicat că forțele rusești trag cinci obuze la fiecare obuz tras de ucraieni - o disproporție care, a avertizat el, ar putea crește la zece la unu în următoarele săptămâni - și a subliniat caracterul central al ajutorului american în ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a se apăra.

„(Ucrainenii) chiar depind anul acesta de noi... și fără sprijinul nostru nu vor putea să izbutească”, a transmis generalul american. „Dacă o parte poate trage și cealaltă parte nu poate riposta, partea care nu poate riposta pierde. Așadar, miza este foarte mare”.

Un pachet de 60 miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat Joe Biden, este blocat în Congresul american de mai multe luni.

Aceste fonduri au fost aprobate de Senat în februarie, dar susţinătorii lui Donald Trump din Camera Reprezentanţilor refuză să examineze textul în forma actuală - din cauza, între altele, a unei dispute mai largi privind imigraţia.

De departe cel mai important susţinător militar al Ucrainei, Statele Unite nu au mai trimis un pachet major de asistenţă Kievului din decembrie 2023.

____