Liderul republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a refuzat să avanseze miercuri un calendar cu privire la ajutorul pentru Ucraina, dând asigurări că negocierile continuă, în pofida apelurilor repetate de a se trece la acţiune.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Aleşii din Cameră continuă să dezbată calea de urmat”, s-a limitat Mike Johnson să spună miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează France-Presse și Agerpres.

Un pachet de 60 miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat Joe Biden, este blocat în Congresul american de mai multe luni.

Aceste fonduri au fost aprobate de Senat în februarie, dar susţinătorii lui Donald Trump din Camera Reprezentanţilor refuză să examineze textul în forma actuală - din cauza, între altele, a unei dispute mai largi privind imigraţia.

„Sunt o mulţime de idei diferite de studiat”, a afirmat Mike Johnson miercuri, fără să avanseze însă vreun calendar sau să ofere detalii asupra acestor piste.

„După cum ştiţi, este o chestiune foarte complicată şi într-un moment extrem de complicat”, a adăugat responsabilul republican.

În plin an electoral, problema s-a transformat într-un duel între Joe Biden şi Donald Trump, care pledează pentru împrumuturi pentru Kiev mai degrabă decât pentru donaţii.

De departe cel mai important susţinător militar al Ucrainei, Statele Unite nu au mai trimis un pachet major de asistenţă Kievului din decembrie 2022.

Fără aceste fonduri, „Ucraina va pierde războiul”, a avertizat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

____