O nouă înregistrare video distribuită de forțele de invazie rusești a surprins un atac neobișnuit al trupelor lor, arătând cum unii militari ai Moscovei au folosit motociclete în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene.

Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al RusieiFoto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images

Înregistrarea video arată cum artileria rusă a bombardat întâi pozițiile ucrainene, iar apoi un grup de asalt pe motociclete s-a îndreptat cu viteză mare înspre ele pentru a le lua cu asalt.

Nu este întru totul clar dacă finalul înregistrării surprinde soldați ruși care au ocupat tranșeele ucrainene sau este vorba de soldați ai Kievului filmați din dronă de operatorii ruși.

Deși Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, ia în derâdere atacul inedit, s-ar părea că trupele rusești se mândresc cu el.

Sursele rusești vorbesc de un asalt „îndrăzneț” și un vehicul de atac „mai cool decât oricare altul”

„Inamicul nu se aștepta la o asemenea străpungere îndrăzneață. Trupele de asalt pe motociclete au dat buzna rapid peste tranșeele Forțelor Armate ale Ucrainei, militanții lor au fugit fără să intre în luptă. Tentativele de a scoate din luptă luptătorii ruși s-au sfârșit cu un eșec pentru inamic”, notează „Djuric Zlatko”, o pagină pro-rusă care are peste 110.000 de urmăritori pe „X”, fosta rețea Twitter.

„Aceasta este o utilizare super relevantă a motocicletelor. Ca niciodată înainte. Pentru un asalt, este un vehicul mai cool decât oricare altul”, a declarat și Nikolai Dolgaciov, un corespondent de război rus, pentru postul TV Rossia-1, potrivit site-ului Defence Blog.

„Această manevră scoate în evidență adaptarea Rusiei la provocările reprezentate de amenințarea constantă a dronelor FPV ucrainene. Anterior, ei (n.r. soldații ruși) au folosit vehicule ușoare sau buggy-uri și chiar versiuni turbo-îmbunătățite ale unor carturi de golf”, notează Defence Blog, un site specializat pe probleme militare.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii martie a surprins un astfel de vehicul folosit de trupele rusești (minutul 00:45):

O altă filmare de luna trecută a surprins mai bine folosirea unor astfel de vehicule în timpul unor misiuni de asalt ale trupelor rusești:

Noua înregistrare video pare a fi însă prima care arată folosirea unor motociclete în asalturi împotriva unor poziții de apărare de pe front. Unele surse rusești afirmă că asaltul ar fi avut loc în apropierea satului Spirne din raionul Bahut.

Urmărește ultimele evoluții din a 777-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.