Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) l-a suspendat pe șeful departamentului de securitate cibernetică din cadrul agenției, Illia Vitiuk, urmând ca acesta să fie trimis pe front, în așteptarea rezultatelor unei anchete după ce publicația de investigații Slidstvo.Info a scris că oficialul a încercat să mobilizeze un jurnalist al trustului ca răzbunare pentru o anchetă jurnalistică ce îl viza, relatează Ukrainska Pravda.

Soldați ucraineni care se pregătesc să plece spre frontul din Avdiivka, regiunea DonețkFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

„Şeful SSU, Vasîl Maliuk, l-a suspendat pe Illia Vitiuk, şeful departamentului de securitate cibernetică al SSU, de la îndeplinirea atribuţiilor sale profesionale, în timp ce circumstanţele făcute publice de jurnaliştii Slidstvo.Info sunt în curs de verificare”, arată un comunicat al agenției.

Serviciul de presă al SSU a mai precizat că șeful SSU a decis că, pe durata anchetei, Vitiuk va servi în unitatea de luptă a departamentului de securitate cibernetică, care efectuează misiuni de apărare și se ocupă cu personalul și echipamentele rusești direct în zona de luptă împreună cu Grupul Special Alpha al SSU.

De la ce a pornit scandalul

Jurnaliștii de investigație Slidstvo.Info au descoperit că soția lui Illia Vitiuk a achiziționat un apartament cu o valoare de piață de peste 20 milioane UAH (aproximativ 516.000 USD), dar Vitiuk a declarat în declarația sa fiscală că apartamentul a costat doar 12,8 milioane UAH.

La 6 aprilie, presa a scris că oficialii de la un birou militar de înrolare au încercat să îl mobilizeze pe Evhenii Shulhat, jurnalistul Slidstvo.Info care a realizat ancheta.

SSU și Ministerul Apărării, împreună cu Statul Major, au spus că vor analiza informațiile publicate de Slidstvo.Info cu privire la încercările de a-i trimite jurnalistului ordinul de încorporare după ce acesta a publicat ancheta asupra Vitiuk.