Șoferul mașinii care l-a lovit mortal în ianuarie pe Lev Rubinstein, un cunoscut poet rus ce avusese mai multe ieșiri publice contra politicilor Kremlinului, a fost condamnat doar la o pedeapsă cu suspendare, deși avea un cazier rutier deosebit de încărcat dinainte de incident.

Poetul Lev Rubinstein în 2014, înainte să dea declarații anchetatorilor despre criticile sale la adresa KremlinuluiFoto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia Images

Potrivit contului de Telegram al procuraturii din Moscova, bărbatul a „fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate pe un termen de 1 an și 8 luni, condiționat, cu o perioadă de probă de 3 ani, cu privarea de dreptul de a desfășura activități legate de conducerea vehiculelor timp de 2 ani și 6 luni.”

Lev Rubinstein, un poet rus cunoscut pentru lucrările sale de artă conceptuală care subminează formele tradiționale ale epocii sovietice, a murit pe 14 ianuarie. Rubinstein, care avea 76 de ani, a fost lovit de o mașină la Moscova pe 8 ianuarie și a petrecut câteva zile în comă înainte de a muri din cauza rănilor.

Departamentul pentru transporturi din Moscova a afirmat într-un comunicat că șoferul nu a încetinit înainte de o trecere de pietoni și l-a călcat pe poet, adăugând că, potrivit informațiilor preliminare, proprietarul mașinii a încălcat de 19 ori regulile de circulație în ultimele 12 luni.

Rubinstein și-a început cariera literară în anii '60 și a devenit cunoscut ca fondator și lider al școlii conceptualiste de artiști și poeți din Moscova.

În ultimii ani, el a fost un apărător al greu-încercatei opoziții rusești. Lev Rubinstein a făcut declarații publice împotriva represiunii desfășurate de către Kremlin împotriva comunității LGBT și, din 2014, a intervențiilor sale militare în Ucraina.