Statele Unite vor vinde Ucrainei echipamente pentru întreținerea și modernizarea sistemelor sale de apărare antiaeriană HAWK în valoare de 138 de milioane de dolari pentru a ajuta la apărarea împotriva atacurilor rusești cu drone și rachete de croazieră, a declarat marți un oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru Reuters.

Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SUA au anunțat aceasta spunând că Ucraina are o nevoie urgentă de sprijin pentru întreținere pentru a menține sistemul de rachete în funcțiune, potrivit Washington Post.

Luna trecută Casa Albă a anunţat un pachet de 300 de milioane de dolari (274 de milioane de euro) pentru Ucraina. Pachetul includea rachete antiaeriene, muniţii şi proiectile de artilerie.

În 2022, SUA au început să livreze rachete interceptoare HAWK în Ucraina, ca o îmbunătățire față de sistemele de apărare aeriană Stinger, un sistem de apărare aeriană mai mic, cu rază mai scurtă, care poate fi desfășurat rapid de trupele terestre.

Programul guvernamental american de vânzări militare de urgență către guverne străine (FMS) de marți utilizează 138 de milioane de dolari din cele 300 de milioane de dolari în finanțare militară străină (FMF) pe care Congresul le-a adoptat ca parte a proiectului de lege anual privind cheltuielile de apărare.

Presidential Drawdown Authority (PDA) a fost folosit anterior pentru a transfera echipamente HAWK în Ucraina. Presidential Drawdown Authority permite Statelor Unite să transfere rapid articole și servicii de apărare din stocurile sale, fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Șeful diplomației UE, Josep Borrel, a avertizat marți că Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război, deoarece un conflict la scară largă pe continent, dincolo de Ucraina, „nu mai este o fantezie”.