Fiul celor doi soți uciși în exploziile produse la stația ilegală de GPL din Crevedia spune că părinții lui spuneau de mult timp că „acolo este o bombă” și că „din cauza lor vor muri”. Cei doi soți locuiau lângă depozitul GPL al fiului primarului din Caracal, iar bărbatul a murit în seara tragediei, suferind un infarct când și-a văzut soția cuprinsă de flăcări. Femeia a murit duminică, după ce a suferit arsuri pe 95% din suprafața corpului.

DN 1A la Crevedia, a doua zi după exploziiFoto: Inquam Photos / George Calin

Cele mai importante informații ale zilei de marți despre exploziile de la Crevedia, LIVETEXT:

22:01 Medicul profesor Tammam Youssef de la Spitalul San Donato din Milano (Italia), care s-a implicat pentru transferul a doi pacienţi din România cu arsuri grave în urma exploziei de la Crevedia, a anunţat că pacientul cu arsuri pe 45% din suprafața corporală este în curs de detubare şi se simte bine, în timp ce pacientul 90 la sută din corp afectat a fost transferat la un centru specializat de arşi.

15:10 Președintele Klaus Iohannis a avut marți prima reacție în cazul tragediilor de la Botoșani, de la 1 Mai și de la Crevedia, el susținând că „este inacceptabil” ca autoritățile să ridice din umeri și că această serie nu poate rămâne fără urmări: „Întrebarea pe care ne-o punem toți este de ce s-a ajuns aici, de ce nu s-a prevenit ce putea fi prevenit?”.

El a lăudat Guvernul pentru intervenția în cazul exploziilor de la Crevedia, iar întrebat despre „România, stat eșuat, a susținut că această sintagmă mai este folosită acum doar de către politicieni, în „vâltoarea electorală” și că „nu trebuie să ne facem ca și cum în România nimic nu ar funcționa”.

14:37 3 pacienți răniți în exploziile produse sâmbătă seară la stația GLP din Crevedia sunt în continuare în stare critică, fiind internați la Spitalul de Urgență Floreasca (două persoane), respectiv Spitalul Bagdasar Arseni (o persoană), alți 24 sunt internați în spitale din țară în stare medie sau ușoară, iar 12 au fost transferați la spitale din străinătate. Numărul deceselor a rămas același - două persoane. Vestea bună este că a numărul pacienților externați a crescut la 17. Citește pe larg aici.

13:02 Primarul PSD din Crevedia, Florin Petre, susține că el nu a știut că stația GPL continua să funcționeze și că nimeni nu l-a sesizat în acest caz. Mai mult, el a spus că ar fi trecut prin fața depozitului de două ori pe săptămână și că a văzut „poarta închisă şi atât”. Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, el a răspuns scurt: „Patronul firmei”.

12:00 Klaus Iohannis va merge, la ora 15.00, la Spitalul de Urgență Floreasca, unde sunt internați o parte dintre răniții în explozii, a anunțat Administrația Prezidențială.

11:20 Oamenii din Crevedia sunt fără curent electric de sâmbătă. Mare parte dintre ei nu au nici apă, pentru că nu toți sunt conectați la rețea, iar pompele din fântâna nu merg, în lipsa energiei electrice.

Marți, pompierii continuă să acționeze în zonă și să intervină pentru răcirea cisternelor cu GPL. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că acolo încă mai sunt cisterne care au scurgeri de GPL, iar acest proces este supravegheat de pompieri. Deși a spus că este riscant, până la scurgerea întregului gaz, „riscul este minim”.

09:11 Depozitul GPL unde au avut loc cele două explozii devastatoare avea sistem de monitorizare video, conform unor surse citate de Digi 24. Procurorii au reușit să recupereze sistemul de stocare, care a fost grav afectat de explozii. Reamintim că în acest caz au fost deschise patru dosare penale.

„A călcat pe o sticlă și a murit?”

Fiul celor doi soți uciși în explozii a relatat momentul tragediei, spunând că mama sa era în curtea casei, iar tatăl tocmai se întorsese de la serviciu.

Bărbatul este revoltat de declarația făcută despre tatăl său de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

  • „Aș vrea să aduc la cunoștința organelor competente și mai ales domnului Arafat, care a spus că tata nu a murit în asta, dar unde a murit?
  • A călcat pe o sticlă și a murit? Din ce cauză a murit?
  • Măcar nu poate să îi fie rușine să gândească decât că e o durere foarte mare să pierzi amândoi părinții odată. Măcar putea să spună „condoleanțe”. E strigător la cer”, a declarat pentru Digi 24 fiul celor doi soți morți în urma exploziilor.

El mai spune că mama sa era arsă în totalitate.

  • „Să trăiești cu o femeie 30 și ceva de ani, s-o vezi lângă tine, jos, arsă, s-o mai cunoști doar după ochi... Era arsă în totalitate, nu era spațiu unde să pui degetul pe ea.
  • Acum trebuie să-mi îngrop ambii părinți. Rude nu mai am, mai am un unchi lângă mine, și el ars, băiatul lui a venit din Londra.
  • Părinții mei au spus mereu că din cauza lor o să moară, că acolo e o bombă”, a mai afirmat bărbatul.

Răspunzând unei întrebări, el a mai spus că nu l-a sunat nimeni din partea autorităților pentru a-i oferi sprijin.

Cei doi soți care și-au pierdut viața au doi copii.

„Părinții mei! Ați vrut să plecați amândoi prea de vreme. Ne-ați lăsat singuri”, a fost și mesajul transmis pe Facebook, duminică, de către fiica celor doi, care a postat și o fotografie cu părinții ei.

Reamintim că două explozii devastatoare au avut loc sâmbătă la Crevedia, în urma cărora doi oameni au murit: unul la scurt timp după, de infarct, iar al doilea duminică la spital. Este vorba despre soția primului decedat, care avea arsuri pe 95% din corp. 56 de persoane au fost rănite, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi.

La momentul deflagrațiilor la depozitul GPL din Crevedia care funcționa ilegal și figura ca fiind închis din toamna lui 2020 se aflau trei cisterne cu GPL, din care două parcate pe stradă. În timpul transferului de gaz dintr-o cisternă în alta, în curtea firmei, sub una dintre cisterne a apărut o sursă de foc, conform Parchetului General.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli, în timp ce stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte.

Stația GPL din Crevedia unde s-au produs exploziile catastrofale fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.

Una dintre instituțiile care ar fi trebuit să știe despre faptul că depozitul GPL încă funcționa este Poliția Română. Luni, instituția a transmis că „nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții” referitoare la activitatea desfășurată acolo.

Tot luni, DNA a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, unde doi oameni au murit, iar alți 56 au fost răniți în urma a două explozii catastrofale.

În urma tragediei din Crevedia, și Parchetul General are în lucru un dosar penal care vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020. De asemenea, un dosar penal a fost deschis sâmbătă seară de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma din Crevedia - care are 25 de puncte de lucru în toată țara - urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Primele date ale anchetei în cazul exploziilor arată că la acel moment se făcea transfer de GPL dintr-o cisternă în alta, fiind folosit un furtun, iar sub una dintre mașini a apărut o sursă de foc, a declarat duminică procurorul general Alex Florența. El a spus că ancheta vizează și stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze, deși nu avea autorizații și fusese declarat închis din octombrie 2020.