Turcia a inaugurat luni primul său portavion, TCG Anadolu, conceput pentru decolarea și aterizarea dronelor de luptă turcești, potrivit AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia

„Dronele turcești Bayraktar TB3 și Kizilelma, precum și avioanele de luptă ușoare Hürjet vor putea decola și ateriza pe navă”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în campanie electorală pentru realegerea sa în luna mai.

„Cea mai mare nave de război turcă”

TCG Anadolu, cu o lungime de 231 de metri și o lățime de 32 de metri, este cea mai mare navă de război turcă.

Nava va putea găzdui zece elicoptere sau unsprezece drone de luptă pe puntea sa de zbor și alte 19 elicoptere (sau treizeci de drone de luptă) în hangarul său.

Nava, a cărei construcție a început în 2016, poate transporta, de asemenea, până la 94 de vehicule, inclusiv 13 tancuri.

Turcia, membră a NATO, și-a văzut industria de apărare dezvoltându-se considerabil în ultimii ani, impulsionată în special de succesul dronelor sale, care au devenit mândria Ankarei.

Modelul de dronă TB2 al companiei private Baykar - coadministrată de ginerele președintelui Erdogan - și-a dovedit utilitatea în Libia și Azerbaidjan și apoi în Ucraina, unde dronele TB2 au fost folosite încă din primele ore ale invaziei rusești de anul trecut.

Ankara, care și-a intensificat de atunci eforturile de mediere între Kiev și Moscova și a efectuat în trecut mai multe demonstrații de forță în estul Mediteranei, va putea, grație portavionului său de drone, „să efectueze operațiuni militare și umanitare în cele patru colțuri ale lumii dacă va fi necesar”, a declarat președintele Erdogan la inaugurarea acestuia.

China și-a prezentat, de asemenea, anul trecut primul său portavion cu drone, o dovadă a importanței crescânde a vehiculelor aeriene fără pilot în războiul modern.