Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro s-a prezentat miercuri la sediul poliției federale pentru a depune mărturie în cadrul unei anchete privind bijuteriile și cadourile oferite în 2021 președintelui de atunci și soției sale de către regele Arabiei Saudite, potrivit Reuters.

Jair BolsonaroFoto: Bruna Prado / AP / Profimedia

Poliția a închis strada din fața clădirii.

Unul dintre seturile de bijuterii dăruite Primei Doamne de atunci, Michelle Bolsonaro, și evaluat la 16,5 milioane de reali (3,26 milioane de dolari), a fost confiscat de către oficialii vamali din rucsacul unui consilier guvernamental care se întorcea din Arabia Saudită.

Bolsonaro a returnat alte două pachete cadou după ce Curtea Federală de Audit din Brazilia i-a ordonat acest lucru.

Fostul președinte a declarat că nu a greșit cu nimic atunci când a primit cadourile, dar incidentul cu bijuteriile i-a pătat reputația de lider anticorupție.

Criticii săi au spus că darurile aparțineau colecției prezidențiale și l-au acuzat că a încercat să se sustragă de la plata taxelor vamale prin introducerea lor ilegală în Brazilia.

Mai mulți oficiali din administrația Bolsonaro au încercat fără succes să recupereze principalul cadou cu bijuterii de la vama de pe aeroportul internațional Guarulhos din Sao Paulo, potrivit presei locale.

Într-o declarație de marți, apărarea lui Bolsonaro a afirmat că predarea cadourilor a arătat angajamentul său de a se supune deciziilor instanțelor de audit și dorința de a respecta legea.

Un alt cadou, primit din Emiratele Arabe Unite - o pușcă și un pistol - a fost predat poliției federale.

Bolsonaro s-a întors în Brazilia săptămâna trecută, după aproape trei luni de exil autoimpus în Statele Unite, în urma înfrângerii în tentativa sa de realegere de anul trecut.