Ministrul brazilian al justiției, Flavio Dino, a ordonat luni poliției să investigheze o presupusă tentativă de a aduce bijuterii nedeclarate, un cadou din Arabia Saudită în valoare de 3,2 milioane de dolari, fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, potrivit Reuters.

Jair BolsonaroFoto: Bruna Prado / AP / Profimedia

Colierul cu diamante, inelul, ceasul și cerceii dăruiți lui Bolsonaro și fostei prime doamne Michelle Bolsonaro de către guvernul saudit au fost confiscate de către oficialii vamali pe aeroportul internațional din Sao Paulo în octombrie 2021.

Bijuteriile de lux, fabricate de Chopard din Elveția, au fost găsite în rucsacul unui consilier guvernamental care călătorise la Riad împreună cu ministrul Energiei de atunci, amiralul Bento Albuquerque.

Ambasada saudită nu a răspuns la o solicitare de comentarii la momentul respectiv.

Bolsonaro, care a plecat în Statele Unite cu două zile înainte ca mandatul său să se încheie în decembrie, fără să recunoască înfrângerea în cursa pentru realegere, a negat comiterea vreunei ilegalități, însă succesorul său de stânga, președintele Luiz Inacio Lula da Silva, a cerut o anchetă. Un ministru al cabinetului a calificat-o drept „contrabandă”.

Investigația s-ar putea adăuga la responsabilitățile legale cu care Bolsonaro se confruntă dacă și când se va întoarce în Brazilia, de la anchete privind incitarea la proteste violente de către susținătorii săi după ce a părăsit funcția până la criticile aduse sistemului electronic de vot din Brazilia.

Brazilienilor li se permite să aducă bunuri sau cadouri în valoare de 1.000 de dolari și să plătească impozite mari pentru orice depășește această valoare.

Criticii lui Bolsonaro au spus că darurile pentru președinte aparțin statului și trebuie să ajungă într-o colecție prezidențială. Nu este clar care a fost intenția lui Bolsonaro în acest caz.

Ziarul Folha de S.Paulo a relatat duminică că a existat un al doilea pachet cu obiecte Chopard dăruite de guvernul saudit, inclusiv un stilou, butoni de manșetă, un inel și un rozariu, care se aflau în bagajele unui alt membru al delegației lui Albuquerque și care nu au fost găsite de către vameși.

Serviciul Federal de Venituri al Braziliei a declarat, de asemenea, luni că va investiga dacă au fost respectate legile vamale pentru intrarea în țară a celui de-al doilea pachet de bijuterii. Acesta a declarat că darurile oferite unui președinte și soției sale ar trebui să fie bunuri de stat.

În singurul său comentariu public privind bijuteriile, Bolsonaro a spus că este „răstignit” pentru un cadou pe care nu l-a cerut și pe care nu l-a primit niciodată.