"Perspectiva adusa de Polonia poate fi foarte utila UE. Suntem in afara zonei euro, in schimb beneficiem de pe urma pietei unice si ne-am dezvoltat datorita UE", declara secretarul de stat polonez pentru afaceri europene, Mikolaj Dowgielewicz. Concentrandu-se asupra subiectelor de natura economica si asupra consolidarii comunitatii politice, Dowgielewicz spune ca a venit momentul sa privim partea buna a lucrurilor.

Mikolaj DowgielewiczFoto: europarl.ro

Rep: Presa din Europa vorbeste adesea despre valul polonez de euro-entuziasm. Poate acesta stimula spiritul european in interiorul UE?

Mikołaj Dowgielewicz: Cred ca da. in ultimii 20 de ani, Polonia a inregistrat un mare succes, atat in domeniul economic cat si in aria politica. Am trecut printr-o transformare uimitoare. Nu a fost un proces usor, intrucat a solicitat in permanenta sacrificii si luarea unor decizii dificile. Poate acest succes de natura economica le va arata europenilor ca exista o luminita la capatul tunelului, chiar si in mijlocul acestei crize profunde. in plus, le poate arata cetatenilor ca reformele stricte pot sa aduca si beneficii reale.

Interviu integral pe EurActiv.ro