Liderul politic al mişcării Hamas, Khaled Mashal, a acuzat Israelul că l-a ucis pe Yasser Arafat, decedat joi dimineaţă la un spital din apropiere de Paris, informează cotidianul Haaretz, in ediţia electronică de joi.

"Consider că Israelul este responsabil de moartea lui Arafat. Toate analizele medicale din ultimele săptămini au indicat că a fost otrăvit", a spus Mashal, citat de postul de televiziune Al-Jazeera.

Marţi, şeful diplomaţiei palestiniene, Nabil Shaath, declara că, indiferent dacă rapoartele medicale nu au ajuns la nici o concluzie, ipoteza unei otrăviri este exclusă.

In 1997, doi agenţi ai Mossadului au fost arestaţi in Iordania după ce au incercat să il otrăvească pe Mashal. Pentru eliberarea lor, Israelul a fost nevoit să trimită un antidot şi să ii elibereze pe toţi deţinuţii Hamas.

"Medicii francezi şi arabi nu au putut găsi dovezi despre otrăvire, cum, de altfel, nu au putut găsi nici la mine cind am fost otrăvit de Israel. Dar atunci Israelul a fost nevoit să aducă antidotul pentru că doi agenţi ai săi erau reţinuţi in Iordania", a spus Mashal.

"Prin uciderea lui Arafat, Israelul a spulberat şansele unui acord şi a transmis un mesaj clar că aceasta va fi soarta oricui respinge condiţiile puse de israelieni", a continuat liderul politic la Hamas.