Militantii irakieni au transmis postului qatariot de televiziune al-Jazeera o inregistrare video ce surprinde asasinarea prin impuscare a ostaticei britanice Margaret Hassan (foto).

Autoritatile britanice si irlandeze au condamnat ferm asasinarea angajatei umanitare, maritata cu un irakian. Este prima executie a unei femei straine de la inceputul valului de rapiri ce afecteaza tara aflata sub ocupatia fortelor aliate. Familia de la Londra a victimei a identificat-o pe Margaret in persoana impuscata in cap de un militant mascat, surprinsa pe filmarea nedifuzata de al-Jazeera.

Premierul britanic, Tony Blair, a transmis condoleante familiei victimei, subliniind ca impartaseste "oroarea fata de tratamentul barbar aplicat unui om care si-a dedicat multi ani din viata pentru a ajuta poporul irakian".

Hassan, in varsta de 59 de ani, a coordonat, in calitate de presedinte, activitatile societatii CARE International si locuia in Irak de 30 de ani. Ea a fost rapita la 19 octombrie din autoturismul personal, la Bagdad, insa nici o grupare nu a revendicat actiunea.

CARE a anuntat ca se afla in doliu pentru Hassan, care de zeci de ani a distribuit alimente, medicamente si alte ajutoare umanitare poporului irakian. La randul sau, Uniunea Europeana estimeaza ca asasinatul va face eforturile umanitare din Irak "aproape imposibile".

"Acest gen de barbarie face aproape imposibila activitatea organizatiilor umanitare", a declarat comisarul european pentru Dezvoltare, Poul Nielson. In cursul acestui an, peste 170 de straini au fost rapiti in Irak, iar mai bine de 30 dintre acestia au fost executati.

"Impinsi spre Jihad"

Opinia publica araba este consternata la vederea imaginilor ce surprind asasinarea unui rebel ranit de catre un puscas marin american, la Fallujah. Pe de alta parte, arabii sunt deranjati de practicile insurgentilor din Irak, care utilizeaza moschei pe post de baze de lupta.

Numerosi telespectatori arabi sunt convinsi ca imaginile, transmise incontinuu de televiziunile arabe, vor alimenta sentimentul antiamerican. "Nu sunt un adept al Jihadului. Sunt un simplu musulman, dar aceasta scena nu face altceva decat sa ma impinga spre Jihad", marturiseste un inginer din Dubai, citat de Reuters.