Cu doua zile inaintea alegerilor, partidul de guvernamant incearca sa puna calusul in gura presei, cumparand "en-gros" principalele publicatii centrale, pentru ca acestea sa nu ajunga la oameni. Si aceasta in contextul in care campania devine din ce in ce mai agresiva, dupa aparitia in presa a stenogramelor din discutiile lipsite de inhibitii ale liderilor PSD in Biroul Executiv Central.

Ancheta despre orientarile intime ale premierului

In urma cu doua zile, saptamanalul "Academia Catavencu" a fost de negasit pe piata. Redactia a semnalat imediat faptul ca publicatia le-a fost cumparata "cu bratul" de diversi indivizi, insotiti de catre politisti in toate orasele tarii.

Ieri, conducerea "Academiei Catavencu" a dat partidul de la putere ca fiind "aproape sigur" in spatele cumpararii a aproape jumatate din tirajul saptamanalului, chiar in ziua aparitiei pe piata.

Potrivit presedintelui Agentiei de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu", Mircea Toma, doua ar fi ipotezele care ar fi determinat PSD sa se transforme subit in cel mai fidel si mai prompt cititor al publicatiei. Una dintre variante tine de faptul ca "Academia Catavencu" pregatea pentru aceasta saptamana aparitia unei anchete dureroase pentru unul din capii PSD.

Mircea Toma a sustinut ieri ca i-a fost interceptata o convorbire telefonica exact in momentul in care discuta cu unul dintre colegii sai despre ancheta- problema.

Presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu" a lasat sa se inteleaga ca ancheta care nu a mai fost difuzata il avea ca erou pe liderul PSD Adrian Nastase si, ca subiect, aspecte legate de orientarile intime ale acestuia.

Ancheta nu a aparut insa in editia din aceasta saptamana, intrucat redactorii "Catavancu" au considerat ca materialul nu este relevant in contextul campaniei electorale si al jocului politic.

Cealalta varianta care ar fi putut sa-i determine de liderii PSD sa scoata "Academia Catavencu" de pe tarabe tine de faptul ca in numarul din aceasta saptamana apar, in suplimentul "Scanteia", articolele elogioase ale celor mai importanti membri ai partidului de la putere, dedicate regimului comunist de dinainte de 1989.

35.000 de exemplare, volatilizate

Potrivit redactorului-sef al "Academiei Catavencu", Doru Buscu, partidul de la putere a retras de pe piata peste 35.000 de exemplare ale publicatiei, dintr-un tiraj de peste 80.000 de exemplare. Conducerea cotidianului a sustinut ca in orasele mici liderii PSD nu s-au mai obosit sa-si trimita angajatii pentru a cumpara ziarele si au plecat ei direct la cumparat "Catavencu", cu bratul.

In orasul Piatra Neamt, de pilda, consilierul judetean PSD Petre Ralea a mers insotit de un politist in toate punctele de difuzare a presei din oras si a eliberat toate tarabele de "Academia Catavencu".

Conducerea Agentiei de Monitorizare a Presei a semnalat si faptul ca ieri, in mai multe orase ale tarii, alaturi de "Academia Catavencu", au disparut de pe piata si Ziua, si "Evenimentul Zilei". La primele ore ale diminetii, cele trei publicatii nu au fost de gasit pe nici o taraba din Targoviste.

"Academia Catavencu" va sesiza Consiliul National de Combatere a Discrimarii, dupa ce a descoperit in Constanta, fluturasi cu sigla Aliantei PNL-PD, realizati de partidul de la putere, filiala lui Mazare, pe care scrie "Sodomia salveaza Romania".

Intr-o prima fotografie apar Basescu, cu sloganul "Sa traiti bine!", iar in cea de a doua un cuplu de homosexuali care se saruta si sloganul "Sa traim bine". Sub cele doua fotografii, PSD continua campania murdara cu un alt slogan: "DA pentru casatoriile intre homosexuali".

"Associated Press" preia subiectul stenogramelor

In contextul in care, cu doua zile inainte de alegeri, informatia ajunge cu greu la cititori, ziarele fiind retrase de pe piata, prestigioasa agentie "Associated Press" a preluat subiectul stenogramelor compromitatoare pentru PSD, citand ziarul ZIUA.

"Documente despre care se crede ca sunt transcrieri ale intalnirilor la nivel inalt dintre liderii partidului de guvernamant in care se vorbeste despre metode de a intimida Opozitia si despre modalitatile in care sa fie masluit votul in Senat au iesit la suprafata in presa centrala", scrie Alison Mutler, pentru Associated Press.

Ziarista noteaza faptul ca primul ministru a spus despre stenograme ca sunt false. In acelasi timp, agentia preia si declaratia ambigua a presedintelui Iliescu care, pe de o parte l-a acuzat pe fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, ca a sustras stenogramele la plecarea sa in PD, dar, pe de alta parte, a spus ca nu stie daca transcrierile sunt adevarate.

Alison Mutler mai scrie ca discutiile dintre liderii PSD vizau si modalitati de limitare a libertatii presei. "Este pentru prima data in istorie cand stenogramele discutiilor din interiorul unui partid de guvernamant ajung in presa", noteaza Associated Press, preluand din ZIUA. Agentia vorbeste despre faptul ca ziarul nostru a publicat 13 pagini in editia de miercuri, pe aceasta tema.

"Suntem obisnuiti sa-i vedem pe guvernanti in felul in care vor ei sa para.

Cand li se da carapacea jos, descoperim ca sunt oameni cu aceleasi slabiciuni ca ceilalti, cu griji, cu pasiunile lor, cu nevoia de a fi mai buni... obsedati de ideea de a castiga", mai scire Alison Mutler, preluand din ZIUA.

"Associated Press" reia din stenogramele PSD convorbirea fostului ministru ale Justitiei, Rodica Stanoiu, cu Nastase, pe care il intreaba daca sa dea "unda verde" unui dosar penal pe numele lui Traian Basescu.

Mai gasim in articol si interventia lui Nicolae Vacaroiu, care vorbeste in sedintele PSD despre fraudarea votului in Senat prin folosirea "votului la doua maini", adica cei prezenti folosesc si cartelele electronice ale celor absenti.

AP mai spune ca documentele au aparut pe un site anonim marti, site care a fost blocat la cateva ore dupa aparitie, pentru ca miercuri sa apara o a doua pagina de internet pe aceeasi tema.

Reuters puncteaza libertatea presei

Si agentia internationala de presa Reuters a publicat acum doua zile un articol in care semnaleaza controversele legate de libertatea presei in Romania, cu doua zile -inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale.

Agentia scrie despre initiativa Coalitiei pentru un Parlament Curat, formata din "cele mai importante organizatii neguvernamentale care militeaza pentru drepturile omului si pentru libertatea presei" de a distribui in zonele unde presa cu adevarat independenta nu ajunge, adica in mediul rural, fluturasi cu candidatii pentru Parlament sau pentru Cotroceni controversati.

Reuters vorbeste despre initiativa partidului de la putere de a inlocui numele de pe fluturasi cu cele ale unor reprezentanti ai Opozitiei. "Este o campanie criminala, care ucide democratia. Zeci de mii de fluturasi "otraviti" sunt ditribuiti in numele nostru", a declarat liderul Societatii Academice Romane, Alina Mungiu Pippidi, pentru aceeasi agentie de presa.

Articolul realizat de Reuters vorbeste despre faptul ca Uniunea Europeana a cerut insistent Guvernului de la Bucuresti sa rezolve problemele legate de libertatea presei. Pe de alta parte, agentia de presa noteaza faptul ca Romania a ajuns pe locul 70 din 167 de state in ceea ce priveste libertatea mass-media, dupa cum arata raportul "Repoters sans frontieres".