Oficialii europeni sunt impotriva redeschiderii capitolelor de negociere asa cum a promis ca va face Traian Basescu. Ministrul olandez de externe, Ben Bot, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, a declarat ca redeschiderea unor capitole de negociere intre Romania si UE ar fi "in detrimentul Romaniei", transmite corespondentul Mediafax la Bruxelles.

El a comentat declaratiile presedintelui ales al Romaniei, Traian Basescu, privind intentia noului guvern de a deschide doua capitole - Energia si Concurenta - pentru a negocia un acord mai bun pentru Romania. "Nu as recomanda Romaniei sa urmeze aceasta cale", a declarat Bot.

Ministrul olandez de externe, care este presedintele in exercitiu al Consiliului de Ministri UE a adaugat: "Daca vor sa redeschida aceste capitole, este dreptul lor. Dar va fi in detrimentul Romaniei".

Bot a spus ca sefii de guvern ai tarilor UE vor anunta, la summitul de la Bruxelles (16-17 decembrie), ca intentioneaza sa semneze tratatul de aderare cu Romania si Bulgaria cel tarziu la inceputul lunii mai. El a afirmat ca Romania si Bulgaria "sunt legate printr-un singur tratat de aderare".

si comisarul european pentru Extindere, Ollie Rehn, a declarat ieri ca "Nu cred ca exista vreun motiv pentru redeschiderea discutiilor". in opinia sa, si asa negocierile au fost generoase cu Romania, iar redeschiderea discutiilor ar fi total in defavoarea tarii noastre.

Libertatea