Trustul elvetian de presa Ringier a revenit la planul de imbunatatire a „managementului cotidianului «Evenimentul zilei»“. Momentul ales: Ajunul Craciunului, dupa victoria lui Traian Basescu si in toiul negocierilor de formare a guvernului Aliantei. Ieri dimineata, redactorul-sef Dan Turturica a fost intimpinat la „Evenimentul zilei“ de reprezentantii Ringier, Cozmina Noaghea si Thomas Landolt.

I-au comunicat ca doresc sa se departa pe cale amiabila si ca va fi instalata o noua echipa de conducere editoriala. Dan Turturica spune ca nu a primit nici o instiintare scrisa cu privire la situatia sa. Echipa redactionala de la „Evenimentul zilei“ a solicitat conducerii explicatii oficiale.

„Doar in urma cererilor noastre insistente, Thomas Landolt, directorul general al Ringier in Romania, a confirmat verbal ca decizia a fost luata.

El nu a explicat motivele hotaririi, cu atit mai surprinzatoare cu cit in luna noiembrie Thomas Landolt spunea echipei redactionale ca «ziarul merge bine» si ca redactorul-sef, Dan Turturica, si directorul executiv, Cozmina Noaghea, il vor conduce“, se spune in comunicatul jurnalistilor de la Evz.

Nistorescu, uimit

Protestul semnat de 60 de ziaristi atrage atentia asupra tentativelor de deturnare a ziarului spre tabloid si subliniaza ca decizia Ringier reprezinta inca un pas catre anihilarea uneia dintre putinele publicatii influente care si-a pastrat independenta. Cornel Nistorescu, fostul director, inca editorialist la „Evenimentul zilei“, era surprins de vesti.

„Dupa parerea mea, Dan Turturica este unul dintre viitorii lideri ai presei romane, iar echipa de la «Evenimentul zilei» este cea mai buna din presa, coerenta, profesionista. Nu-mi ramine decit uimirea“, ne-a declarat ieri Cornel Nistorescu.

De partea cealalta, Cozmina Noaghea, directorul executiv al Ringier Romania, confirma intr-un mesaj intern ca a fost discutata posibilitatea incetarii contractului cu Dan Turturica, dar incearca sa linisteasca redactorii sustinind ca discutia nu a fost incheiata.

„Va fi o optiune a fiecaruia daca vrea sau nu sa lucreze astazi si in viitor la acest ziar“, le-a comunicat electronic Ringier angajatilor. Grigore Cartianu, editor coordonator si posibil inlocuitor al lui Dan Turturica, nu crede ca ziaristii vor pleca: „Au semnat din solidaritate, nu sa faca revolutie“.

Razvan Ionescu nu vrea sa schimbe nimic

Cel care urmeaza sa preia functia de director editorial, detinuta pina acum citeva luni de Cornel Nistorescu, este Razvan Ionescu, fost redactor-sef la „TV Mania“, „Jurnalul National“ si directorul executiv al grupului de presa „Gazeta Sporturilor“.

A primit oferta Ringier acum 4 saptamini si jumatate si insista ca nu a s-a pus problema modificarii conceptului, dimpotriva, ca se doreste mentinerea celui prezent, de succes. „Nu ar fi natural ca «Evenimentul zilei» sa se repozitioneze, cu atit mai putin sa se tabloidizeze, sa atace «Libertatea», tot a trustului Ringier“.

Ziarul are nevoie de dezvoltare, nu de schimbare, nu de relansare, iar echipa jurnalistica este una dintre cele mai bune din presa“, afirma Razvan Ionescu. Nu i se pare ca in ziar a fost prea multa politica interna, dar refuza sa-i comenteze continutul.

Viitorul director editorial e convins ca poate lucra cu orice jurnalist, si cu Dan Turturica, dar marturiseste ca nu a contactat pe nimeni din redactia Evz. E de acord ca scandalul va afecta imaginea ziarului, nu si credibilitatea.