articol preluat din BBC

Presedintele Romaniei a fost intampinat in America si cu un articol publicat in saptamanalul conservator "National Review" de catre fostul sef al spionajului comunist romanesc - generalul Ion Mihai Pacepa.

Aflat de peste doua decenii sub protectia Statelor Unite, acesta scrie ca Washingtonul ar trebui sa-l sprijine pe seful statului roman nu numai cu vorbe, dar si cu fapte.

Care este semnificatia acestei luari de pozitie din partea generalului Pacepa?

Generalul Pacepa scrie in articolul sau "se stie ca cea mai mare parte a banilor furati din Romania au ajuns in Statele Unite si guvernul american este in masura sa-l ajute acum pe presedintele Traian Basescu sa dovedeasca acest furt si sa-i scoata din viata politica pe cei care se fac vinovati de el."

"Fostii ambasadori americani in Romania, Michael Guest si Jack Dyer Crouch au promis ajutor in acest sens. E timpul ca guvernul american sa-si tina cuvantul", scrie fostul sef al securitatii.

Istoricul Stejarel Olaru, de la Institutul de Roman de Istorie Recenta confirma ca ar exista indicii ca asa stau lucrurile.

Nu mai departe de anul trecut, s-a relatat ca la sfarsitul mandatului sau de ambasador la Bucuresti, Michael Guest i-ar fi prezentat la plecare, presedintelui Iliescu o lista cu nume celebre implicate in afaceri cu probleme si in unele privatizari dubioase, care si-ar fi transferat banii in strainatate, inclusiv in America.

Presedintele Basescu a anuntat la recenta sedinta a CSAT desecretizarea unei parti a arhivei Dunarea, arhiva care poate oferi informatii despre transferurile de valuta din Romania, mai exact despre cum au fost folositi banii Securitatii.

Iar serviciile secrete americane ar putea avea informatii despre circulatia banilor considerati murdari, mai ales dupa inasprirea legislatiei antiteroriste dupa septembrie 2001.

Pe de alta parte, istoricul Olaru spune ca luarea de pozitie a lui Pacepa ar fi si o incercare a fostului sef al Securitatii de a reveni in centrul atentiei.

In ultima vreme generalul Pacepa a dat cateva interviuri in presa romaneasca si a iesit din izolarea in care a preferat sa se mentina dupa fuga sa in America.

Pacepa are desigur informatii, iar articolul sau trebuie considerat un fapt pozitiv, spune Stejarel Olaru, insa Liviu Turcu sau Mircea Raceanu ar fi numele pe care guvernul american le-ar lua in considerare cand vine vorba de Romania.

Esenta recentei luari de pozitie ar fi ca Pacepa cere reabilitarea fostilor ofiteri de Securitate care au fugit in occident si au colaborat cu serviciile secrete straine si care in Romania continua sa fie considerati tradatori...