Inregistrarea difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera, in care erau prezentate imagini cu cei trei ziaristi romani rapiti si o a patra persoana a fost realizata, conform site-ului "Aljazeerah.info", de Armata Ansar al-Sunna, grupare terorista condusa de sangerosul iordanian Abu Musab Al Zarqawi, mana dreapta a lui Ossama ben Laden. Asta ar fi vestea proasta.

Vestea buna ar fi ca se pare ca serviciile secrete au dibuit locul in care sunt tinuti cei patru. Se pare ca este vorba de o mica localitate aflata la aproximativ 30 de kilometri de Bagdad.

Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat, miercuri seara, o inregistrare video in care sunt prezentati trei ziaristi romani si o a patra persoana, luati ostatici in Irak de un grup inarmat care nu a formulat revendicari pentru eventuala lor eliberare.

Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, precum si cetateanul americano-irakian Muhamad Munaf, stateau pe jos, in preajma lor aflandu-se doi barbati, cu capetele acoperite cu keffieh, care-si indreptau mitralierele Kalasnikov in directia lor. In fundal era vizibila o carpeta inflorata care acoperea un perete.

Reporterul Prima TV, Marie Jeanne Ion, tinea in mana o lavaliera cand a rostit, in engleza urmatoarele cuvinte: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitorii nostri ca s-ar fi cerut o recompensa in schimbul libertatii noastre. Acest lucru nu este adevarat".

Canalul Al-Jazeera a precizat ca ziaristii, doi barbati si o femeie cu capul acoperit cu o esarfa, s-au prezentat pe rand, adaugand ca rapitorii nu s-au identificat.

In inregistrare nu era transmisa nici un fel de revendicare din partea rapitorilor, ceea ce, potrivit specialistilor, nu se inscrie in tipicul casetelor difuzate pana acum de Al Jazeera in cazul diverselor rapiri care au avut loc in Irak.

Surse din serviciile secrete ne-au declarat ca militantii Ansar al-Sunna au reactionat astfel din cauza faptului ca liderul gruparii a fost incercuit de amercani. Un general al armatei SUA a declarat ca zilele lui Al Zarqawi sunt numarate. Astfel este posibil ca teroristi sa nu faca publica vreo revendicare tocmai pentru a amplifica panica si pentru a crea confuzie.

Al-Jazeera nu-si divulga sursa

Dupa difuzarea casetei, directorul de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, s-a declarat "multumit" ca ziaristii romani sunt in viata. "Suntem multumiti sa ii vedem sanatosi. Este tot ce pot spune. Pentru moment, nu avem alte informatii privind posibile negocieri pentru eliberarea lor", a declarat Dumitru.

Contactati telefonic, reprezentantii canalului de televiziune Al-Jazeera au refuzat sa faca precizari suplimentare, sustinand ca nu au alte informatii privind soarta romanilor. "Noi nu vorbim despre acest subiect. Noi suntem ziaristi, nu vorbim despre asta", a declarat, unul dintre producatorii postului Al-Jazeera.

Intrebat cand a fost primita inregistrarea, acesta a precizat ca "a sosit astazi (miercuri - n.red)", dar a adaugat ca nu stie nici ora la care a fost primita caseta si nici prin ce mijloace a ajuns la redactia postului de televiziune. "Noi nu stim nimic, alte informatii nu avem. Tot ce avem, difuzam pe post", a adaugat producatorul.

Cristian Latea, secretar trei la Ambasada romana de la Bagdad, a declarat ca autenticitatea casetei urmeaza sa fie analizata.

"Ceea ce ati vazut dumneavoastra am vazut si noi, urmeaza acum sa vedem si sa analizam fiecare detaliu, fiecare cadru, sa vedem mesajul care a fost transmis, sa comparam cu alte imagini, dar este un proces care de-abia acum incepe si o decizie finala nu se poate lua in cateva minute", a spus diplomatul roman.

Negociatorii pot strica totul

Potrivit unor informatii mediatizate miercuri seara, un grup de negociatori trimisi de omul de afaceri sirian Omar Hayssam ar fi plecat spre Irak, pentru a stabili un contact cu rapitorii. Grupul ar fi compus din Mohamed Yassim, un medic sirian stabilit in Romania de aproximativ 20 de ani, si alte noua persoane, reprezentanti marcanti ai comunitatii arabe din Romania.

Surse diplomatice au avertizat, insa, ca negocierile pentru eliberarea ostaticilor se duc in baza unor reguli diplomatice, discrete, care presupun chiar compromisuri pentru a salva viata celor capturati, procedura neaplicata de cei care si-au asumat rolul de negociator in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak.

Mai ales ca, se pare, ofiterii de informatii au reusit localizarea rapitorilor la 30 de kilometri de Bagdad. Cu toate acestea serviciile continua sa lucreze numai informativ pentru a nu pune in pericol viata celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor.

Armata Ansar al-Sunna

Gruparea Ansar al-Sunna este cunoscuta, conform Departamentului de Stat american, si sub denumirile de Credinciosii islamului, Credinciosii islamisti din Kurdistan, sustinatorii Islamului, Jund al-Islam, Talibanii kurzi, Partizanii islamului, Armata Ansar al-Sunna sau Ansar al-Islam si a fost inscrisa in lista organizatiilor teroriste in martie 2004.

Ansar al-Sunna este o grupare radicala islamista formata din kurzi irakieni si arabi, care isi propune sa creeze un stat islamic independent in Irak.

Grupul a fost format in decembrie 2001 si este aliat cu Al-Qaida, unii dintre membrii sai antrenandu-se in taberele din Afganistan ale retelei si oferind adapost militantilor acesteia inainte de lansarea operatiunilor americane in Irak.

Ulterior, Ansar al-Sunna a devenit unul dintre principalele grupuri implicate in atacurile impotriva coalitei din Irak.

Grupul a luptat initial impotriva uneia dintre principalele formatiuni politice kurde, organizand ambuscade si lansand atacuri in zonele controlate de Uniunea Patriotica din Kurdistan. Membrii sai au fost implicati in asasinate si tentative de asasinare a oficialilor acestui partid si au colaborat indeaproape cu agentii Al-Qaida si cei ai retelei lui Abu-Musab al-Zarqawi.

Ei sustineau, inainte de invazia Irakului, ca au produs toxine pe baza de cianide, ricin si alfatoxine.

Departamentul de Stat apreciaza ca gruparea are intre 700 si 1.000 de membri si opereaza in centrul si nordul Irakului, primind finantare, echipamente si sprijin din partea Al-Qaida si a altor sustinatori ai jihadului.

Expertii occidentali considera ca Ansar al-Sunna este o factiune desprinsa din Ansar al-Islam, cu toate ca de multe ori este imposibil de facut o distinctie clara intre cele doua entitati fundamentaliste. Ansar al-Sunna a revendicat dublul atentat sinuscigas comis in februarie 2004 in orasul irakian Erbil (nord) si soldat cu moartea a 105 persoane.

Gruparea s-a remarcat si prin revendicarea asasinarii militarului american Wassef Ali Hassun, despre care s-a crezut ca fusese rapit in Irak. Anuntul fusese facut prin intermediul unei inregistrari video trimise postului arab de televiziune Al-Jazeera.

Ulterior, s-a dovedit ca Hassun nu fusese de fapt ucis, el aparand in viata in Liban, fiind acuzat de dezertare. In schimb, Ansar al-Sunna si-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea a 12 ostatici nepalezi in vara anului 2004.