Societatile de brokeraj ING Securities si Raiffeisen Capital & Investment, recunoscute pentru faptul ca lucreaza indeosebi cu investitori straini, au ocupat luna trecuta primele doua locuri in topul brokerilor de la Bursa de Valori.

Pe primul loc s-a aflat ING Securities, care a realizat in martie un rulaj de peste 23,9 milioane de euro, aferent unei cote de piata de 7,1%. Cumulat pe primele trei luni ale anului, acest broker ocupa tot primul loc, cu tranzactii de 106,3 milioane de euro si o cota de 8,3%.

Brokerii de la ING si-au consolidat luna trecuta pozitia in top, prin cresterea cotei de piata, in ciuda unui volum de tranzactionare mai redus comparativ cu luna precedenta.

Tranzactiile au fost mai reduse in contextul general al pietei de capital de la noi, in conditiile in care martie a fost o luna "neagra" pentru piata, cu o scadere drastica dupa cresterea accelerata din primele doua luni ale anului. "In luna martie s-a vazut clar lipsa investitorilor locali putenici.

Astfel, pe fondul unei crize bursiere in regiune, Bursa din Romania a devenit foarte volatila, ducand la disconfortul investitorilor autohtoni mai putin sofisticati. Din aceasta cauza, am asistat la o scadere dramatica nu numai a preturilor, ci si a volumelor de tranzactionare.

Chiar daca Bursa a recuperat 30% saptamana trecuta, starea de tensiune se mentine. Cu un volum de tranzactionare cu 30% mai mic, ING Securities a castigat luna trecuta in cota de piata, consolidandu-si prima pozitie", a comentat Bogdan Juravle, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj ING Securities.

Chiar daca scaderea Bursei a fost "declansata" de iesirile unor fonduri de investitii straine, iesiri care practic s-au inregistrat si de pe celelalte piete din regiune, investitorii romani au fost cei care au tras piata cu mult in jos, lipsa de experienta a multora dintre ei spunandu-si cuvantul.

Locul al doilea a revenit brokerilor de la Raiffeisen Capital & Investment, care au intermediat tranzactii de 22,7 milioane de euro si au avut o cota de piata de 6,8%.

Pe al doilea loc se afla aceasta societate si din punctul de vedere al transferurilor din primele trei luni, cu un rulaj in aceasta perioada de 100,7 milioane de euro si o cota de piata de 7,8%.

Dintre brokerii care intermediaza in principal tranzactiile investitorilor romani, cel mai bine s-a clasat BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. Acesti brokeri au realizat un rulaj de 22 milioane de euro, ce a determinat clasarea lor pe locul al treilea, cu o cota de piata de 6,6%.

"BT Securities intermediaza in cea mai mare parte tranzactii pentru persoanele fizice romane, structura transferurilor de luna trecuta pe vanzari si cumparari fiind echilibrata", a spus Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj.

BT Securities are un comision mediu de 1% si nu percepe o suma minima pentru deschiderea unui cont. In primul trimestru, acesti brokeri au derulat tranzactii de 67,8 milioane de euro, clasandu-se astfel pe locul al cincilea, cu o cota de piata de 5,3%.

Pe locul al patrulea au reusit sa urce brokerii de la BCR Securities, cu tranzactii de 18,5 milioane de euro si o cota de 5,5%. Reprezentantii societatii nu au dorit sa ofere comentarii suplimentare in ceea ce priveste evolutia de luna trecuta.

SSIF Broker, singura societate de intermediere financiara ale carei actiuni sunt listate la Bursa, a intermediat in martie transferuri de 14,3 milioane de euro, care au pozitionat Broker pe locul al saselea, cu o cota de piata de 4,3%.