Nici sutele de miliarde de lei promise de autoritati si nici vizitele fulger facute de inalti oficiali de la Bucuresti nu pot compensa durerea celor cateva mii de banateni ramasi pe drumuri dupa inundatii.

Vestile sunt in continuare sumbre. Ploi marunte au acoperit ieri din nou pamanturile Banatului. De la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta alte vesti ingrijoratoare: raul Timis a iesit din matca la Sanovita, la fel si la Albina, la numai 15 kilometri de Timisoara, inun-dand soseaua care face legatura intre orasul-statiune Buzias si municipiul resedinta de judet.

Locuitorii din satele Dinias si Sanmartinu Sarbesc raman in continuare in alerta. Mai multe familii au plecat deja din sat, de teama sa nu fie luate prin surprindere de suvoaiele imprevizibile. "Am vazut ce au patit vecinii nostri din sud si sud-vest. Nu vrem sa riscam si sa asteptam pana in ultimul moment.

Sa dea Domnul sa fim ocoliti de ape, dar mai bine sa mutam tot ce putem din vreme", ne marturisea ieri un localnic din Dinias. Spre deosebire de miile de sinistrati din judet, luati prin surprindere de viitura, macar acesti oameni au sansa de a fi alertati din vreme.

Pe de alta parte, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis a luat decizia ca orice interventie in zonele sinistrate sa se faca de acum incolo pe calea aerului, cu elicoptere, drumurile fiind in continuare impracticabile.

Cele mai afectate localitati raman in continuare Otelec, Ionel, Sanmartinu Maghiar, Cruceni, Foeni, Ivanda, Rudna, Gataia si Sculea, in intreaga zona fiind declarata de trei zile stare de alerta. Drumurile dintre Foeni-Cruceni-Ionel sunt in continuare acoperite de apa, care atinge aproape doi metri adancime, iar in unele portiuni chiar si mai mult.

Din pacate, pana nu se vor inchide cele doua brese de la Crai Nou, problemele nu se vor rezolva. Apa continua sa se intinda incet si sigur, iar disperarea timisenilor e la cote inalte. "Se pune problema inchiderii celor doua brese, ca apoi sa se redeschida si, cu un sistem de pompe, apa sa fie aruncata inapoi in Timis", a explicat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Autoritatile s-au gandit chiar sa aduca pompe din Ungaria si Elvetia, intrucat acolo s-a mai facut acest lucru.

Nu doar Timisul, ci si Bega este la 180 de centimetri peste nivelul normal in Timisoara. De altfel, intre Timis si Bega sunt acum peste 30 de kilometri de intindere de apa. Este ca o mare, cu peste 100 de milioane de metri cubi. Daca inainte Timisul era marcat pe harta cu o linie albastra subtire, acum el a devenit o pata mare, de culoare ocru-verzui, parand mai degraba un lac sau chiar o mare.

Cel mai recent bilant indica:

- 3.300 de persoane evacuate

- 400 de oameni izolati

- 32.000 hectare de teren agricol sub ape

- Peste 2.000 de imobile afectate de inundatii

- 406 case distruse in totalitate