Clujul negociaza cea mai mare investitie din Transilvania

de     Ziarul Financiar
Joi, 29 septembrie 2005, 0:00Concernul american Emerson Electric, lider mondial in industria motoarelor electrice, negociaza cu cei care conduc Clujul sa construiasca cinci unitati de productie pentru motoare electrice de mici dimensiuni si sa realizeze un centru de cercetare, investitia totala in urmatorii cinci ani urmand sa depaseasca 125 de

milioane de euro. Investitia depinde de facilitatile pe care le vor primi.
Reprezentantii companiei americane s-au intalnit de mai multe ori cu autoritatile locale in vederea dezvoltarii acestor investitii in Parcul Industrial Tetarom 2.

"Emerson Electric doreste ca in 2006 sa construiasca prima fabrica de motoare, ceea ce presupune o investitie initiala de 25 - 30 de milioane de euro.

In urmatorii 4 ani, compania are in vedere deschiderea a inca 3-4 fabrici avand acelasi profil si angajarea in cei 5 ani de dezvoltare a investitiei a aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea inalt calificate", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Gavrea, directorul general al Parcului Industrial Tetarom.

Pentru derularea investitiei, Emerson va folosi materie prima obtinuta de la furnizori locali, iar produsele finite vor fi exportate.

De asemenea, grupul american a avut intalniri cu conducerea Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca anuntand ca intentioneaza construirea unui centru de cercetare in domeniile electrotehnic, automatizari, proiectare in domeniul mecanicatronicii, tehnologia constructiilor de masini si echipamente, precum si angajarea a peste 200 de ingineri de diferite specialitati.

In vederea dezvoltarii acestor investitii in Parcul Tetarom 2, Emerson a solicitat, prin doua scrisori de intentie, transferarea cu titlu gratuit a unui teren de 12 hectare situat in zona depoului de tramvaie din Cluj-Napoca, aflat in prezent in patrimoniul Tetarom.

De asemenea, Emerson a solicitat ca toate utilitatile sa fie aduse la limita terenului, anterior transferului de proprietate. Pentru a inlesni investitia americana, autoritatile locale au aprobat deja majorarea capitalului social al Tetarom prin aportul in natura a terenului in cauza, cu un pret de 1,95 euro/mp.

In plus, consilierii judeteni i-au mandatat ieri pe directorul general al Parcului Industrial Tetarom, Vasile Gavrea, si pe Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, sa inceapa negocierea conditiilor de incheiere a contractului cu concernul america
Grupul Emerson Electric a fost fondat in 1890, in St.

Louis, Missouri, iar domeniile de activitate ale grupului acopera managementul procesului industrial, tehnologii pentru climatizare, surse de alimentare pentru retele, solutii pentru depozitarea marfurilor de uz industrial si casnic, echipamente profesionale, productia de motoare, automatizari industriale si solutii pentru echipamente integrate.

Concernul numara astazi 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York.
pe larg in Ziarul Financiar


Laura Laurentiu, ZF Transilvania/ Miruna Lebedencu


63 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version