Miscarea statului este menita sa solutioneze problema „actiunii de aur“ din cauza careia Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a Tratatului impotriva Romaniei.

„Conform ordonantei de Urgenta privind Fondul Proprietatea, emisa de Guvern la sfirsitul lunii iunie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a transferat Fondului Proprietatea peste 5,79 miliarde de actiuni, fapt care a dus la diminuarea pachetului detinut de stat la Petrom pina la 20,64%.

Astfel, nemaiavind minimum 25% din actiuni, statul nu mai poate exercita influenta asupra deciziilor importante ale companiei“, au precizat pentru NewsIn surse guvernamentale.

Pe 27 iunie, Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a tratatului (infringement) impotriva Romaniei din cauza detinerii de catre stat a „actiunii de aur“ la compania Petrom, dupa privatizare.

Detinerea „actiunii de aur“ ii confera statului puterea de a influenta deciziile majore ale companiei, incalcind, potrivit CE, libera circulatie a capitalului stipulata in Tratatul de aderare.

Potrivit actului constitutiv al societatii Petrom, deciziile importante se pot lua cu o majoritate de 75% din drepturile de vot. Prin urmare, Guvernul, datorita pachetului de peste 30% detinut prin AVAS, putea influenta aceste decizii. In urma transferului a 10,22% din actiuni catre Fondul Proprietatea, AVAS a ramas actionar cu numai 20,64%.

Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004, iar ceilalti actionari sint Fondul Proprietatea, cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026%, si alti actionari, cu 6,214%.

Executivul a modificat, la finele lunii iunie, prin ordonanta, legislatia privind Fondul Proprietatea, eliminind din portofoliul Fondului pachetele de actiuni la 50 de firme si majorind semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii.

Un articol de Doru Cireasa, Florin Cojocaru

Integral in Cotidianul