Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat luni ca primele cateva zeci de proprietari care au titluri la Fondul Proprietatea vor primi, marti, despagubiri in bani pe titlurile pe care le detin, informeaza NewsIn.

“Maine, marti, 20 noiembrie, primele persoane vor primi despagubirile in bani pentru care au optat in calitate de actionari la Fondul Proprietatea.

Efectiv, Legea privind functionarea Fondului Proprietatea va da primele roade, iar primele cateva zeci de persoane vor primi bani in contul titlurilor pe care le detin la acest Fond”, a declarat Vosganian, care a precizat ca in ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, adoptata luni de Executiv, exista o prevedere speciala privind dividendele de la Fondul Proprietatea.

Solicitarile de despagubiri in bani ale fostilor proprietari se ridica la 130 de milioane lei, circa 64 de milioane lei au fost asigurati deja urmand ca restul sa fie asigurati din alte surse, a precizat ministrul Vosganian.

Ministrul Economiei si Finantelor a declarat ca Adunarea Generala a Actionarilor a scos companiile fara atractivitate din portofoliul Fondului Proprietatea, acestea fiind inlocuite de companii mai puternice. Ministrul este convins ca listarea Fondului la Bursa va fi “o operatiune de succes”.

Pana pe 16 noiembrie, numarul total al persoanelor care au depus cereri la sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), atat pentru numerar, cat si pentru actiuni, a ajuns la 1748, ei urmand sa primeasca despagubiri in valoare maxima de 500.000 de lei.

Banii vor fi acordati in transe anuale unui numar total de 3.000 de astfel de solicitanti, suma urmand a fi achitata in maximum doi ani.

Guvernul a alocat, recent, 10 milioane de euro pentru despagubirea persoanelor care au solicitat bani in loc de actiuni la Fondul Proprietatea.

Persoanele care trebuie sa primeasca despagubiri pot opta pentru plata acestora in numerar, pana la contravaloarea a maximum 500.000 de lei, iar valorile aferente despagubirilor care depasesc aceasta suma vor fi convertite automat in actiuni la Fondul Proprietatea.