Ministrul petrolului din Qatar a declarat ca OPEC va ridica plafonul de productie cu doua milioane de barili de petrol pe zi, incepand cu 1 iulie.

De asemenea, de la 1 august se preconizeaza o noua suplimentare, de 500.000 de barili pe zi.

Acordul, care nu a fost confirmat inca oficial, a fost discutat la reuniunea OPEC de azi de la Beirut.

Arabia Saudita si Iranul propusesera separat sa se ia masuri de crestere a productiei. Iranul s-a declarat in favoarea unei cresteri mai mici.

Dar analistii continua sa se indoiasca de faptul ca o astfel de crestere - chiar si pana la nivelul de 2,5 milioane de barili pe zi - va duce la calmarea preturilor.

inceputul zilei bursiere a fost marcat de o depasire a pragului de 40 de dolari barilul in Statele Unite.

La inceputul saptamanii, s-a atins nivelul record de 42,45 de dolari barilul - nivel precedat de atacul comis sambata in Arabia Saudita de un grup de militanti asupra unui complex de locuinte ale petrolistilor, in orasul Khobar.

Presiuni asupra pretului

Membrii OPEC spun ca la originea cresterii pretului petrolului se afla mai degraba temerile legate de securitate decat productia insuficienta.

intre timp, punctul de vedere comun al analistilor din domeniul industriei petrolului este ca tarile OPEC extrag deja la maximum de capacitate. Analistii sugereaza ca din acest motiv, s-ar putea ca o eventuala decizie de crestere a cotelor de productie sa aiba un efect limitat.

inainte de a fi prezentate plenului OPEC, propunerile au fost studiate de o comisie tripartita, alcatuita din ministrii petrolului din Iran, Kuweit si Nigeria.