Bani din buzunarul vasluienilor acopera costuri ale campaniei electorale. Marturie stau facturi fiscale de zeci de milioane de lei platite pentru propaganda electorala dupa data de 8 mai, cand a demarat campania. In plus, facturile insotesc fie editiile gazetelor locale, fie emisiunile tv sau radio, inregistrate si arhivate.

Actele fie abia au intrat in contabilitatea Consiliului Judetean sau Primariei, fie au fost deja decontate.

Pentru ca electorii sa vada la televizor clipul electoral al candidatului PSD (Victor Cristea, primar de 12 ani in Vaslui) sau sa auda la radio sloganul "Viata confortabila = viata adevarata", grupul de presa "Cvintet Te-ra" a scris intr-un raport de difuzare ca a transmis pe postul de televiziune Vaslui si Unison Radio: "in perioada 9-25 mai 2004, clipuri electorale cu primarul Victor

Cristea. In data de 28 mai 2004 emisiunea "Tribuna Politica", la care a participat ca invitat Victor Cristea".

Raportul de difuzare este "dublat" de factura fiscala seria VS ACA nr. 6243821 din 30.05.2004, in cuantum de 20 milioane lei, eliberata pe numele... Primariei Vaslui. Un alt raport de difuzare al aceleiasi institutii media, emis pe 30 mai, are ca beneficiar Consiliul Judetean Vaslui.

"26 mai 2004 - emisiune televizata pe teme privind lucrarile si dezbaterile din Consiliul Judetean la care a fost invitat presedintele CJ, dl. Ion Manole. Durata emisiunii 1 h 30 min.", se precizeaza in raportul care insoteste factura fiscala seria VS ACA nr. 6243822, insumand 20 milioane lei.

Beneficiarul facturii, Consiliul Judetean, a pus la 1 iunie 2004 "parafa" Registraturii, cu numarul 2130.

Chestionat, presedintele Ion Manole a spus ca nu crede ca o asemenea factura se afla in contabilitatea CJ. Dupa ce a vazut copia facturii, la ordin, salariatele CJ au regasit intre hartii factura cu parafa CJ. Instantaneu, presedintele Manole si-a amintit ca a vazut, cu doar o zi inainte, factura si raportul de difuzare. "Sigur nu va fi decontata", ne-a linistit seful CJ.

Ion Manole a iscalit insa, pe 2 iulie, referatul pentru 10 milioane lei catre cotidianul "Obiectiv", reprezentand "contravaloarea serviciilor publicitare furnizate in numarul din 24 mai 2004, la cererea Consiliului Judetean Vaslui".

Referatul cu numarul 12321 poarta iscalitura presedintelui Manole pentru factura seria VS ACA nr. 6193224 din 25 mai, iar Registratura CJ a introdus in circuit factura sub numarul 2023, eliberata de SC "Media Grup Nord Est" SRL Vaslui.

Presedintele CJ ne-a marturisit ca suma, altminteri destul de piperata, constituie exclusiv contravaloarea unui drept la replica comandat, dar nu iscalit CJ, ci de... persoane fizice dintr-o comuna de langa Vaslui. Alte 17.850.000 lei au plecat din bugetul CJ pentru a onora factura cu seria VS ACA nr. 6243784 emisa la 17.05.2004 de "Cvintet Te-ra" pentru servicii publicitare aduse CJ.

Dovada sunt chiar semnatura presedintelui Manole si stampila CJ pe ordinul de plata nr. 852, banii fiind virati din BNR Centrala la Trezoreria Vaslui.

Gabriela DOBOS

Adevarul - 4 iunie 2004