Tirguiala inceputa de PSD imediat dupa scrutinul din 6 iunie in operatiunea “salvati baronii” au produs haos in noile consilii judetene. La nivel local, PUR si PRM fac aliante cind cu PSD-ul, cind impotriva acestuia. Pentru constituirea consiliilor judetene si alegerea presedintelui e obligatorie prezenta la prima sedinta a cel putin doua treimi din consilierii alesi.

Or, in multe locuri, tradarile unor partide sau boicotul opozitiei se dovedesc suficient de puternice pentru a amina infiintarea consiliilor judetene si aplicarea intelegerilor de culise.

Seful Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, crede ca are un nou mandat in buzunar, dar opozitia e decisa sa boicoteze intrunirea noului consiliu convocat astazi, acuzind ca alegerile locale au fost fraudate. PSD nu are decit 17 consilieri din 33. Ieri, liderul PRM Vrancea, Marin Stoica, a anuntat ca a rupt protocolul incheiat cu PSD: “Din punctul meu de vedere intelegerea cade.

Acordul a fost numai verbal, nu s-a incheiat nimic scris”. Marin Stoica precizat ca intelegerea fusese ca “PRM va sprijini PSD cu conditia sa nu mai candideze Marian Oprisan”. Cum acest lucru nu s-a intimplat, intelegerea dintre cele doua partide a cazut, considera peremistii.

In cadrul operatiunii de racolare a consilierilor alesi pe listele altor formatiuni politice, “baronul” de Vrancea pare a fi obtinut rezultate modeste. Singurul care a raspuns apelului a fost pedistul Constantin Guguianu, fost ofiter de contrainformatii si om de afaceri, exclus zilele trecute din PD.

“Tradarea PRM”, la Vaslui

La Vaslui a esuat constituirea noului consiliu judetean, din cauza boicotului reprezentantilor PNL si PD. Cei 13 consilieri ai Aliantei D.A. au denuntat o intelegere PSD-PRM, potrivit careia conducerea CJ Vaslui va fi oferita senatorului PRM, Corneliu Bichinet.

“Incercam sa aratam opiniei publice cum s-a produs tradarea PRM si felul in care judetul Vaslui e tradat prin aceasta intelegere murdara”, a declarat liderul PNL Ion Vrinceanu.

Triunghiul rosu PSD-PRM-PUR la Suceava

Lipsa de cvorum si la Suceava, unde consilierii Aliantei D.A. au anuntat ca se vor prezenta la sedinte abia dupa al doilea tur de scrutin. Din 37 de consilieri alesi s-au prezentat doar 23 - ai PSD, PRM si PUR, care au semnat intelegeri pentru formarea majoritatii.

Pesedistul Gavril Mirza are sprijin pentru un nou mandat de presedinte al CJ Suceava, iar PUR si PRM vor primi cite un post de vicepresedinte.

PRM Dolj, aliatul PSD

Si la Dolj, liderii PRM au actionat pragmatic si s-au ales cu posturi cheie in administratia doljeana. Un troc politic prin care PSD-ul si-a adjudecat presedintia consiliului judetean, iar PRM s-a ales cu functia de vicepresedinte si de viceprimar la Craiova. Cele doua partide au convenit sa se sprijine reciproc in turul doi de scrutin.

In schimb, la Gorj noul consiliu judetean nu s-a putut intruni ieri dupa-amiaza, in prima sa sedinta. Reprezentantii PD si PRM au boicotat sedinta, iar din partea PNL au participat doar trei consilieri.

PNL si PD ezita la Constanta

Consilieri ai partidelor de opozitie au tradat chiar de la prima sedinta de constituire a Consiliului Local Constanta. Desi liderul liberal Puiu Hasotti dadea asigurari ca reprezentantii PNL vor vota cum le spune partidul, ieri, la desemnarea viceprimarilor, trei din cei sase liberali a votat cu PSD-ul, fiind de acord cu numirea lui Gabi Stan ca viceprimar.

La fel au procedat si doi dintre consilierii PD care au votat celalalt viceprimar propus de PSD, Nicolae Nemirski. “E baiat bun si merita sa fie viceprimar”, a spus consilierul PD Danut Moisoiu,

In Alba, PSD - rege in judet doar pentru o zi

In Alba, tradarile au dat peste cap socotelile initiale ale PSD. Simbata liderii PSD se laudau cu pastrarea conducerii consiliului judetean prin racolarea unor consilieri PD si PNL. Duminica, sperantele pesediste s-au naruit dupa semnarea protocolului dintre PD, PNL si PUR, care au 20 de consilieri din 33.

Functia de presedinte al CJ Alba ar urma sa-i revina liderului PNL, Teodor Atanasiu, un post de vicepresedinte va fi ocupat de PD, iar cel de-al doilea de presedintele PUR-Alba, partid care aduce Aliantei D.A. trei voturi in plus. Presedintii organizatiilor din Salaj ale PSD si UDMR au anuntat ieri ca isi vor acorda sprijin politic in consiliul judetean si consiliile locale.

Presedintia CJ Cluj, incerta

La Cluj situatia de la consiliul judetean e la fel de neclara ca cea de la primarie. Presedintele CJ Cluj poate veni fie din partea Aliantei D.A. PNL-PD, fie din partea PSD. Totul depinde de capacitatea UDMR de a-si negocia un post de vicepresedinte de consiliu judetean si de viceprimar in consiliul local.

Cele opt mandate ale UMDR atirna greu in realizarea majoritatii in consiliul judetean, mai ales pentru numirea presedintelui. Alianta D.A. il sustine pe Marius Nicoara, lider PNL, in timp ce din partea PSD pretendentul cu cele mai mari sanse pare a fi Vasile Soporan, fostul prefect de Cluj.