Penultima sesiune ordinara a actualei legislaturi a fost caracterizata drept pozitiva de catre presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, desi acesta s-a plans de dezinteresul unora dintre colegii sai deputati, care chiulesc de la dezbateri sau citesc ziarele si vorbesc la telefoanele mobile in timpul sedintelor.

"Multi dintre colegii mei uita ca sunt persoane publice", a remarcat Dorneanu, inainte de a fi intrebat de ziaristi despre comportamentul neconform cu statutul lor al majoritatii deputatilor.

El a admis ca imaginea Parlamentului este "destul de negativa" si in acelasi timp reala, dar a sugerat ca nu trebuie privita astfel institutia legislativa in sine.

"Aprecierile negative sunt mai degraba particulare, sunt aspecte izolate", a spus seful deputatilor, mentionand insa ca "neprezenta unor colegi la lucrari, atitudinile lor vecine cu absenta responsabilitatilor, vorbitul in plen sau cititul ziarelor nu trebuie minimalizate".

Dorneanu a refuzat sa faca unele reprosuri membrilor Opozitiei, considerand ca in sesiunea recent incheiata a dominat "o atmosfera colegiala". In mod surprinzator, vicepresedintele PSD i-a criticat voalat pe ministri.

El a recunoscut faptul ca Guvernul nu prea a trimis in Parlament ministri pentru a sustine proiectele de lege importante, dar le-a gasit acestora imediat o scuza, spunand ca guvernarea actuala "a avut un mandat incarcat". In privinta deputatilor PSD, Dorneanu sustine ca le-a reprosat "celor care vin cu intermitente in plen", chiulul fiind "extrem de vizibil".

Bilantul in cifre

Numarul legilor adoptate de Camera Deputatilor in sesiunea februarie-iunie 2004 este de 551 din totalul de 714 initiative legislative inregistrate, Dorneanu apreciind atat performantele cantitative, cat si pe cele calitative. Deputatii au dezbatut si au votat un numar mai mare de legi necesare incheierii capitolelor de negociere pentru integrarea in UE.

Fata de anii trecuti, ponderea ordonantelor guvernamentale a scazut la 26%, comparativ cu 37% in 2003 si 70% in 2001. Cele 17 comisii permanente ale Camerei si cele patru comune cu Senatul au avut o activitate prolifica, intrunindu-se in 767 de sedinte si finalizand 533 de rapoarte si 781 de avize asupra proiectelor de lege.

La cele 457 de intrebari si la cele 303 intrebari adresate Guvernului s-a raspuns la 427 si respectiv la 277.

Cheltuieli de sute de miliarde

In prima parte a anului, deputatii au cheltuit din bugetul Camerei 571 de miliarde de lei. Cea mai mare suma, 145 de miliarde de lei, a fost destinata acordarii sumelor forfetare, diurnelor de deplasare, cazare, transport si altor cheltuieli ale deputatilor. Salariile efective ale alesilor au fost incluse la alta categorie, impreuna cu cele ale angajatilor, si au reprezentat 204 miliarde de lei.

Pentru incalzirea Palatului Parlamentului, iluminat, apa si salubritate s-au cheltuit 39 de miliarde de lei, iar pentru posta, telefoane, faxuri, abonamente radio-tv si Internet "numai" 8,9 miliarde de lei. Benzina pentru autoturismele Camerei Deputatilor a costat 8,6 miliarde de lei, iar reparatiile la cladire, la terase, echipamentele si instalatiile aferente - 2,5 miliarde de lei.

Plecarile in strainatate au dus la cheltuirea a 26 de miliarde de lei pentru circa 150 de deplasari in afara tarii si 15 primiri ale unor delegatii straine.