Turnul Libertatii va avea birouri pana la etajul 70. Deasupra, o constructie- in limbaj de specialitate ‘flesa’- pe care vor fi instalate relee de transmisii radio TV.

Flesa a fost conceputa pentru a evoca Statuia Libertatii, care poate fi de altfel vazuta de partea cealalta a golfului.

Freedom Tower va avea 541 de metri (1176 de picioare) la momentul finalizarii constructiei, prigramata in 2009.

Cifra nu e intamplatoare, 1776 fiind anul in care America si-a proclamat independenta.

Proiectul e ultimul dintr-o serie de schite avansate intr-o disputa acerba dintre arhitectul Daniel Liebskind, cel desemnat initial sa proiecteze cladirea, si Larry Silverstein, proprietarul fostului World Trade Center, pe banii caruia se va construi, in buna masura, noul turn.

Simplificat

Proiectele inaintate initial au dezamagit publicul.

Din aceasta cauza a fost organizat un nou concurs si, in februarie, proiectul lui Daniel Libeskind a fost desemnat castigator.

El planuia constructia unui turn in spirala, cu gradini suspendate si raze de lumina solara care ar fi patruns in cladire, an de an, la 11 septembrie.

Dar propunerile indraznete ale lui Daniel Libeskind au fost atenuate de ceea ce corespondentul BBC in domeniul artei, Lawrence Pollard, descrie ca fiind o ciocnire clasica intre comert, aplicabilitate si viziune.

Proprietarul fostului World Trade Center a angajat un alt arhitect care a adus modificari proiectului lui Daniel Libeskind.

Inaltimea va fi cea propusa de Libeskind, la fel si ideea spiralei. Dar gradinile suspendate vor fi inlocuite cu mori de vant, amplasate undeva deasupra.

Un loc nepretuit

Schimbarile in planul initial erau inevitabile.

Locul unde se ridicau Turnurile Gemene are acum o incarcatura imensa- este un loc al mortii, al amintirii si chiar un simbol politic.

In acelasi timp insa, este si o zona extrem de scumpa, in centrul capitalei financiare a lumii.

Proprietarul Turnurilor Gemene a primit din asigurare o suma mai mica decat se astepta.

Rudele celor care si-au pierdut viata la 11 septembrie sunt impotriva noii constructiei.

Este un loc nepretuit, care face parte din istoria Americii- a declarat Anthony Gardner, al carui frate a fost ucis in atentatele asupra Turnurilor Gemene, la 11 septembrie 2001.