Depunerea juramantului a fost si prilejul primei revederi Iliescu-Nastase, dupa ce premierul a decis trecerea a patru membri ai guvernului in conducerea noua si restransa a partidului de guvernamant.

Noii ministri au depus juramantul intr-o atmosfera incarcata de o oarecare tensiune.

Presedintele Ion Iliescu si primul ministru Adrian Nastase au stat umar la umar, dar privirile nu li s-au intalnit nici o clipa. In discursul sau, Ion Iliescu a incercat sa explice ca este de acord cu schimbarea celor 5 ministri.

Ion Iliescu a mai spus ca restructurarea este un lucru firesc, cu o baza legala si rationala. "Uneori se intampla sa se schimbe si guverne pe parcursul unui mandat " - a mai spus presedintele.

Analistii considera, insa, ca momentul restructurarii, cu doar 4 luni inainte de alegeri n-ar fi cel cel mai potrivit.

In primul rand - pentru ca noii ministri nu ar putea sa schimbe prea multe intr-un timp asa scurt.

Apoi - "redistribuirea cadrelor" - cum a numit Ion Iliescu restructurarea - ar dauna imaginii guvernului, in sensul ca oameni cu experienta sunt luati din posturi cheie in executiv si primesc sarcini pe linie de partid.

In felul acesta, spun analistii, guvernul ar putea lasa impresia ca este mult mai preocupat de castigarea alegerilor, decat de integrarea in Uniunea Europeana.

Toti cei 5 ministrii noi sunt, de fapt, unii vechi. Dan Mircea Popescu a mai fost ministru al muncii intre 1991 si 1996, in guvernele Stolojan si Vacaroiu.

De numele lui este legata reforma pensiilor, in urma careia multe pensionari s-au facut inainte de vreme, dezechilibrand simtitor balanta dintre angajati si pensionari.

Bogdan Niculescu Duvaz - a mai fost ministru al tineretului in guvernul lui Petre Roman. Iar ceilalti 3 sunt fosti adjuncti ai unor ministri.

Judecatorii au depus juramantul

Paisprezece noi judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Ion Iliescu.

Presedintele Iliescu a precizat ca aceste numiri au fost facute, conform legii, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Cei 14 noi judecatori sunt: Georgeta Barbalata, Liviu Giurgiu, Nicolae Ionescu, Cornelia Silvia Marica, Elena Daniela Marta, Theodor Mrejeru, Rodica-Aida Popa, Florica Robescu, Livia Doina Stanciu, Gabriela Stecoza, Mariana Brindusa Stefanescu, Georgeta Teodorescu, Dana Iarina Vartires si Gheorghe Voicescu.