Am tot vazut zilele astea personaje care ar putea fi denumite cu un singur cuvint: “Cersetorii”. Militianul Mitica Dragomir, de exemplu, a aparut la citeva posturi si in toate se milogea. Detine perfect tehnica cersitului agresiv: pisalogeala amestecata cu vaiet si cu umflat in pene.

Mi-a amintit perfect de un tip care cersea in tramvaiul 41 si care, atunci cind cineva i-a spus sa se mai potoleasca cu umblatul prin tramvaie supraaglomerate, a inceput sa-l injure pe respectivul si chiar a sarit la bataie.

Asta e Mitica! De ani intregi discursul lui e acelasi: dom’le, in fotbal trebuie sa fii generos, sa dai bani, nu-i vedeti pe presedintii astia ce amariti sint? Sintem ca vai de noi etc.

Tot o agresivitate de cersetor are si Vadim care fredoneaza din gama: familia mea, copiii mei. Dupa ce injura pe toata lumea si mai ales pe aceia pentru care are directive PSD, isi plinge de mila, se considera o victima si chiar se inchina la Marea Victima Ceausescu (care este si zeul lui Dragomir, normal). Chiar si Securitatea e o victima daca-l iei la bani marunti pe Vadim Tudor...

Discursul cersetoresc mai poate fi apoi intilnit la un tip putred de bogat: Gigi Becali. Un cersetor atipic: arunca cu bani in stinga si in dreapta, apoi cere agresiv loialitate totala, o face pe tristul pe la televizor. In fond, acesti oameni confirma teoria cinica a cersetorului.

De multe ori, cel care cere prin tramvaie cistiga pe zi mult mai mult decit oamenii generosi (de multe ori cei in virsta) care se cauta prin portofel dupa maruntis. Si cind un baron mai este prins cu cite ceva, discursul lui aluneca imediat pe panta “apelului la omenie”: haideti, dom’le, ce Dumnezeu, sintem oameni si noi. O smechereala ordinara de care m-am saturat pina in git.

Intre timp, foarte multe lucruri merg in Romania exact dupa cum dicteaza astfel de “milogi” cu gura mare. Si, ce e mult mai grav, la televizor nimeni nu-i intrerupe.

Dan Diaconescu este tiparul jurnalistului care nu e jurnalist: el cheama in studio oameni care trebuie sa dea din gura, nu-i intrerupe, nu are intrebari, intra intr-un somn de reptila cit timp invitatul debiteaza tot ce-i trece prin cap. Nu stiu cum se face, dar in tot acest timp la usa OTV-ului rasar Mercedesurile jurnalistului.

rogozanu@expres.ro

Unii sint cu testoasele ninja

Spune ce supererou iubesti, ca sa-ti spun cine esti. In articolul de ieri nu am prins insa in schema niste eroine cu adevarat haioase, dupa cum spune si Cristian: “De cind ma stiu mi-au placut supereroii din filme, pacat ca de omul paianjen doar am auzit in copilarie, de vazut, am reusit sa vad o serie abia acum doi ani si pot spune ca nu m-a impresionat absolut deloc.

Mie mi-au placut testoasele ninja, erau foarte vesele, tratau totul cu umor si voie buna”.