Societatile de distributie a gazelor naturale vor avea drepturi discretionare asupra proprietatilor pe care trec sau ar urma sa treaca retelele de conducte, prevede Legea gazelor, publicata recent in Monitorul Oficial.

Facand abstractie de Constitutie si de Legea exproprierii, actul normativ mentionat ii permite distribuitorului sa se foloseasca de proprietatea publica sau privata fara sa ceara voie si fara sa plateasca nimic. Concesionarii sunt obligati sa plateasca despagubiri numai daca provoaca pagube materiale in cursul lucrarilor.

„Exercitarea drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor afectate de capacitatile din domeniul gazelor naturale se realizeaza cu titlu gratuit pe toata durata existentei acestora“, stipuleaza legea. In ce constau aceste drepturi se arata intr-o serie de articole ce ilustreaza amploarea abuzului.

Cu legea in mana, concesionarul poate sa instaleze utilaje si sa lucreze cu acestea, sa amplaseze birouri si locuinte de santier sau sa depoziteze materiale si instalatii. De asemenea, societatea de distributie a gazelor va putea sa distruga sau restranga culturi, plantatii ori alte amenajari existente si sa opreasca sau sa restranga activitati ale proprietarului sau chiar ale vecinilor acestuia.

Legea prevede chiar ca societatea poate „sa capteze apa“ si „sa extraga materiale“ (!?) de pe proprietati.

Referitor la prevederile legii, avocatul Radu Arseni, reprezentant al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, ne-a declarat ca aceste prevederi sunt total neconstitutionale. Conform articolului 44 din Constitutie, proprietatea este garantata de stat, iar, in cazurile de utilitate publica, poate fi preluata doar cu dreapta si prealabila despagubire.

„Proprietatea include notiunile de posesie, uzufruct si dispozitie, iar garantarea unui drept se aplica si la dezmembramintele sale“, ne-a spus Arseni, care a precizat ca prin articolele mentionate se incalca drepturile la uzufruct si la dispozitie.

Ar trebui sa se acorde despagubiri chiar si pentru folosinta proprietatii, spune avocatul, care considera ca actul normativ a fost redactat in asa fel incat „sa puna totul la dispozitia concesionarilor“.

Legea mai poate fi atacata doar la Curtea Constitutionala. In ceea ce le priveste pe eventualele victime ale acestui act normativ, ele au mari sanse sa obtina dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Conform lui Arseni, nu mai exista prevederi de aceasta natura in legislatia romaneasca.

Chiar in cazul constructiei de drumuri, lucrarile nu incep decat dupa ce se cade de acord cu proprietarii si numai terenul destinat constructiei permanente poate fi expropriat, dupa negocieri si cu plata despagubirilor aferente. Zonele temporare necesare santierelor nu pot fi in nici un caz ocupate decat daca proprietarul este de acord.

De asemenea, acolo unde operatorii de telecomunicatii isi amplaseaza infrastructura, ei platesc chirie in baza unui contract prealabil.

Companiile de distributie a gazelor sunt avantajate, probabil, si pentru ca se apropie privatizarea celor doua societati de distributie, Distrigaz Nord si Sud. Pentru Distrigaz Nord se bat Gaz de France, Ruhrgas si Enel, iar pentru Distrigaz Sud - cele trei mentionate, la care se adauga compania rusa Gazprom.

Statul spera sa obtina cateva sute de milioane de dolari pentru fiecare si, se pare, este dispus sa vanda chiar si Constitutia pentru a putea negocia mai bine.