Cu cateva zile in urma, a avut loc la Bucuresti forumul economic romano-german. Acesta a fost prilejuit de vizita in Romania a cancelarului Republicii Federale Germania, Gerhard Schroder, care a fost insotit de o puternica delegatie economica, formata din reprezentanti ai unor importante companii si banci germane.

Germanii s-au aratat interesati in dezvoltarea unor domenii de activitate care inca nu exista in Romania, dar care s-au dovedit a fi de mare utilitate. Au fost abordate probleme concrete privind industria gaziera, transportul gazelor si transportul energiei electrice.

In cadrul sesiunii, intitulata Podium de discutii, in paralel cu abordarea unor chestiuni pragmatice legate de fluidizarea, flexibilizarea si dinamizarea schimburilor economice bilaterale, dar si de modernizarea mediului de afaceri romanesc, ca o premisa pentru atragerea de investitii, au fost discutate o serie de tendinte de ultima ora in deplasarea capitalurilor investitionale, precum si o

schimbare a accentelor de atractivitate pe piata fortei de munca. Forumul economic s-a bucurat de prezenta cancelarului german, Gerhard Schroder, a primului-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, si de cea a lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Cu aceasta ocazie, intre marile companii germane si cele romanesti au fost incheiate contracte in valoare de 750 milioane euro.

Locomotiva germana ne poate ajuta sa transformam potentialul Romaniei in plusvaloare pentru UE

Adrian Nastase, primul-ministru al Romaniei

"Angajamentul politic al Romaniei au fost transformarile din economie, unde s-au semnat contracte de sute de milioane de euro. De aici, tragem o singura concluzie, Romania este tot mai atractiva pentru investitori si pentru afaceri. In fiecare din cei patru ani, cresterea economica s-a situat la un nivel de 4%, iar perspectiva este de 7%.

In succesul reformelor, Romania a primit sprijin din Europa, in special din Germania. Pentru incheierea negocierilor din 2004, a semnarii Tratatului in 2005 si a aderarii in 2007, partenerii germani ar putea face cunoscut la Bruxelles faptul ca Romania are, deja, o economie functionala de piata.

Firmele germane, prezente in tara noastra, pot verifica acest lucru, iar locomotiva germana ne poate ajuta sa transformam potentialul Romaniei in plusvaloare pentru Uniunea Europeana".

Daca dinamica reformelor va continua, negocierile se vor finaliza in acest an

Gerhard Schroder, cancelarul federal al Germaniei

"Relatiile politice bilaterale romano-germane sunt excelente, cooperarea economica se dezvolta bine, noi suntem cei mai buni parteneri ai Romaniei in privinta comertului, iar investitiile germane sunt pe locul trei sau patru.Faptul ca 70% din Produsul Intern Brut al Romaniei este economie privata inseamna ca aceasta este o economie de piata.

Va fi si functionala daca procesul de privatizare va continua in ritmul in care se deruleaza acum. Uniunea Europeana observa, iar faptul urmeaza sa fie recunoscut formal. Au ramas sase capitole de negociat, iar daca dinamica reformelor va continua, negocierile se vor finaliza inca din acest an.

Cert este ca Romania se afla pe calea buna, este un model de stabilitate, iar noi avem interesul ca negocierile de aderare sa se incheie cat mai repede, lucru pe care Romania il merita cat mai curand".

Chiar si intr-un an electoral, facem o distinctie intre necesitatile economice si politica

Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului

Anul 2001 a insemnat in fapt relansarea Consiliului de Cooperare Economica romano-german, in special prin semnarea unui acord de cooperare in domeniul energetic, fapt care a permis incheierea unor contracte in valoare de peste 3,5 miliarde de euro.

Cu ocazia vizitelor pe care le-am facut in Germania, in anul 2001, la marile concerne nu erau prevazute investitii in Romania sau participari ale acestor concerne la procesul de privatizare din Romania. Aceasta este realitatea, iar anul 2003 si anul 2004 au insemnat schimbari de pozitie.

Astazi, cele mai mari firme germane sunt prezente, sunt active in Romania si isi manifesta interesul pentru a participa atat la investitii, cat si la o serie de procese, printre care si la privatizari, care au loc in acest moment. De asemenea, in acesti patru ani am constatat o dezvoltare extrem de puternica a prezentei intreprinderilor mici si mijlocii germane in Romania. Sunt peste 11.

500 de societati mixte, care inseamna pentru noi locuri de munca, o anumita dezvoltare economica, dezvoltarea exporturilor romanesti. Concomitent, aceasta inseamna si locuri de munca in societatile si unitatile din Germania. La forumul economic au avut loc o serie de discutii, de analize, asupra evolutiilor negocierilor, iar eu sper ca pana la finele acestui an investitiile germane se vor dubla.

Cred acest lucru pentru ca marile firme sunt prezente pe pozitii fruntase intr-o serie de procese de privatizare. Au fost negociate si semnate contracte deosebit de importante, dar exista credinta firmelor germane ca in Romania functioneaza un mediu de afaceri prielnic pentru investitii in acest domeniu.

Faptul ca actualul Cabinet este decis sa continue procesul de reforma, chiar daca suntem intr-un an electoral, demonstreaza ca putem sa facem o demarcare foarte clara intre necesitatile economice ale procesului de reforma si dezvoltare ale Romaniei si in acest an politic.

Transelectrica a semnat contracte de retehnologizare si acorduri de creditare

Intre contractele semnate, un loc special l-a ocupat Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica. Aceasta va colabora cu companiile Siemens, ABB si Areva pentru reabilitatea statiilor electrice de 400 kW Bucuresti Sud si Sibiu. Contractele vor depasi valoarea de 80 milioane euro.

In context, Ion Merfu, directorul general al Transelectrica, a declarat: "Compania Transelectrica a semnat doua contracte la cheie pentru retehnologizare, dar si doua acorduri pentru creditare. Este vorba de contractele la cheie pentru retehnologizarea si modernizarea statiei de 400/220/110 kV Sibiu Sud cu consortiul "ABB-AREVA" si a statiei de 400/220/110 kV Bucuresti Sud cu firma Siemens.

Valoarea celor doua contracte este de circa 81 milioane de euro. Am semnat si doua acorduri de credit in valoare de 25,5 milioane de euro pentru proiectul Bucuresti Sud si de 19,5 milioane de euro pentru proiectul Sibiu Sud cu banca KfW, Frankfurt am Main, pentru finantarea importului de echipamente pentru cele doua proiecte.

Finantarea este asigurata in conditii avantajoase, fara garantii guvernamentale sau bancare, singura garantie fiind emisa de Agentia pentru Credite de Export a Germaniei - Euler Hermes, fara alte costuri suplimentare pentru Transelectrica.

Documentele au fost semnate in baza Conventiei privind cooperarea in domeniul energiei intre Romania si Germania, semnata la Berlin, in data de 17 aprilie 2002 si aprobata prin HG 461/2002. Retehnologizarea celor doua statii electrice face parte din programul prioritar de modernizare a 15 statii electrice cheie ale sistemului national de transport, prevazut de planul de afaceri al companiei.

Realizate cu echipamente performante si tehnologii de ultima ora pe linie de comanda, control si protectie, statiile retehnologizate si modernizate vor contribui la cresterea semnificativa a sigurantei SNT si a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor, precum si la indeplinirea standardelor de operare UCTE.

Durata de executie a proiectului Bucuresti Sud este de 37 luni, iar a obiectivului Sibiu Sud de 34 de luni; organizarea lucrarilor este special conceputa din punct de vedere al intreruperilor necesare pentru a nu afecta continuitatea in alimentare a companiilor de distributie si a consumatorilor din zonele de consum deservite."