Surpriza de proportii la privatizarea distributiilor de gaze

Compania rusa Gazprom a pierdut Distrigaz Sud in favoarea Gaz de France

Cursa pentru privatizarea Distrigaz Nord - castigata de Ruhrgas

Surpriza de proportii la privatizarea distributiilor de gaze. Preferata in cursa pentru privatizarea Distrigaz Sud, compania Gazprom a pierdut in favoarea Gaz de France. Dupa indelungi negocieri, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a selectat Gaz de France pentru inceperea negocierilor directe in vederea privatizarii Distrigaz Sud si Ruhrgas, parte a concernului E.ON, pentru Distrigaz Nord.

"Ofertele financiare prezentate de investitorii castigatori sunt superioare celor avansate de ceilalti competitori, fapt ce ne-a permis sa realizam selectia finala", ne-au declarat surse autorizate din cadrul MEC. "Suntem multumiti de preturile oferite de Gaz de France pentru Distrigaz Sud si Ruhrgas pentru Distrigaz Nord.

Acestea sunt mai bune decat pretul oferit de Enel pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea", spun aceleasi surse. Reprezentantii MEC au refuzat sa prezinte ofertele financiare ale companiilor castigatoare, motivand ca "nu este inca momentul potrivit pentru a le face publice". Valoarea celor doua companii de distributie a gazelor este estimata la circa un miliard de dolari.

Pe langa faptul ca pretul oferit nu a fost multumitor, Gazprom nu a inclus in planul de afaceri un contract de livrare a gazelor, sustin surse apropiate procesului de privatizare. Prin urmare, desi au fost preferati de autoritatile romane, rusii de la Gazprom au pierdut lupta pentru Distrigaz Sud.

Reprezentantii Gazprom sustin insa ca au inclus in oferta lor un contract de furnizare gaze de 200 milioane dolari si ca s-au calificat pe locul doi dupa Gaz de France. Ministerul Economiei, respectiv Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OSPSI) va incepe negocierile cu Ruhrgas si Gaz de France in vederea semnarii contractelor de privatizare.

"Ne-am propus sa finalizam privatizarea celor doua distributii de gaze in luna septembrie", spun sursele citate. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud au fost scoase la privatizare in decembrie 2003, metoda aleasa fiind vanzarea directa a 30% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51% in urma majorarii de capital.