Liderii a patru mari confederatii sindicale ii cer premierului Adrian Nastase o intrevedere pe tema unor "masuri urgente" necesare in rezolvarea problemelor identificate de reprezentantii sindicatelor in conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Reprezentantii "Cartelului Alfa", Blocului National Sindical (BNS), Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si Confederatiei Sindicale Nationale "Meridian" au transmis o scrisoare deschisa premierului Adrian Nastase prin care-si exprima ingrijorarea fata de modul in care sunt administrati banii de la fondul asigurarilor de sanatate.

"Ne ingrijoreaza subordonarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Ministerului Sanatatii, care face ca fondul de asigurari de sanatate sa fie un instrument de manevra politica si de incurajare a actelor de coruptie", se mentioneaza in scrisoarea adresata lui Adrian Nastase.

In plus, sindicalistii au criticat aparitia unor acte normative prin care Consiliul de Administratie al CNAS - in care sunt reprezentate si sindicate, si patronate, conform Legii 145/1997 - a pierdut mai multe atributii, care au revenit conducerii institutiei.

"Aceasta restrangere a atributiilor Consiliului de Administratie in favoarea conducerii - numita de Ministerul Sanatatii - face ca fondurile CNAS sa poata fi folosite discretionar, banii respectivi putand deveni un instrument politic sau chiar putand genera coruptie", a spus presedintele "Cartelului Alfa", Bogdan Hossu.

La randul sau, presedintele CSDR, Iacob Baciu, a declarat ca rolul Consiliului de Administratie al CNAS a devenit unul "pur decorativ", in conditiile in care aceasta structura a ramas cu foarte putine atributii.

Liderii sindicali au mai anuntat ca ii solicita premierului sa fie elaborat un nou act normativ - o ordonanta de urgenta prin care Consiliul de Administratie sa-si recapete atributiile.

Liderii sindicali au mai acuzat lipsa de transparenta decizionala a institutiei, precum si faptul ca importante sume de bani recuperate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) de la datornici nu mai ajung la bugetul casei.

Sindicalistii au reluat acuzatiile la adresa unor persoane din conducerea CNAS, lansate de fostul vicepresedinte al CNAS Adrian Cojocaru, acum o luna, la adresa unor functionari ai Casei.

Potrivit lui Cojocaru, dupa ce ar fi obtinut punctaje foarte mici la concursul pentru ocuparea posturilor, acestia au ramas totusi in functiile pe care le ocupau, iar examenul a fost repetat "in secret", acum o saptamana.

El i-a nominalizat pe directorul adjunct al Directiei de Relatii Publice al CNAS, pe seful Directiei de Resurse Umane si pe cel al compartimentului Salarizare al CNAS, care ar fi obtinut, la concursul oficial, punctaje cuprinse intre 0,7 si 3,2.

Sindicalistii considera ca ar fi oportun si un control de proportii, care sa scoata la iveala eventualele nereguli la distribuirea fondurilor Casei. Ei au cerut totodata ca persoanele care conduc CNAS sau Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale sa renunte fie la conducerea institutiilor in cauza, fie la posturile de secretari de stat detinute in cadrul Executivului.